NOS Nieuws

'Witte Huis verspreidde gemanipuleerde video van CNN-journalist'

Het Witte Huis heeft een video verspreid met in de hoofdrol CNN-journalist Jim Acosta, die waarschijnlijk is gemanipuleerd. Dat melden Amerikaanse media. Zij lieten beeldexperts naar het filmpje kijken.

Acosta moest gisteren zijn perskaart inleveren nadat hij president Trump vragen bleef stellen tijdens een persconferentie. Die wilde geen vragen meer beantwoorden, maar de CNN-journalist wilde de microfoon niet doorgeven:

Trump krijgt het aan de stok met CNN en NBC

Volgens het Witte Huis raakte Acosta vervolgens een stagiair die de microfoon van de journalist wilde afpakken op een ongepaste manier aan. CNN en andere journalisten in de zaal die getuige waren van het voorval spreken dat tegen.

Perswoordvoerder Sarah Huckabee Sanders twitterde gisteren een video waarop het voorval te zien was. Maar die lijkt bewerkt te zijn om Acosta's beweging met zijn arm agressiever te laten lijken dan die in werkelijkheid was.

Versnelde en vertraagde beelden

De onafhankelijke expert Abba Shapiro vergeleek voor persbureau AP beelden van het Sanders-filmpje met beelden die het persbureau maakte tijdens de persconferentie, frame voor frame. Het door het Witte Huis verspreide filmpje lijkt gemanipuleerd waarbij de beweging van Acosta's arm is versneld, een ander deel van de video is vertraagd. Volgens Shapiro zijn de veranderingen "te precies om een ongeluk te zijn".

De via Twitter verspreide video heeft ook geen audio, dat maakt het volgens de videodeskundige makkelijker om beelden te manipuleren. AP noemt de verspreiding van het filmpje "een nieuw dieptepunt van een regering die al veel kritiek heeft gekregen vanwege zijn bereidheid om te misleiden".

De originele video, van NBC:

'Nieuw dieptepunt'

Het is niet duidelijk van wie de door Sanders getwitterde video afkomstig is. The Washington Post schrijft dat de video gemaakt lijkt te zijn door een medewerker van Infowars, het platform van complotdenker Alex Jones.

De voorzitter van de vereniging voor videojournalisten en fotografen in het Witte Huis noemt het manipuleren van beelden, het manipuleren van de waarheid. "Het is bedrieglijk, gevaarlijk en niet ethisch", zegt Whitney Shefte. Aly Colon, een hoogleraar journalistiek, noemt het ironisch dat als het klopt dat het Witte Huis met de video heeft geknoeid, de regering hetzelfde doet als waar ze Acosta van heeft beschuldigd: het verspreiden van valse informatie.

Verschillende journalisten en journalistieke verenigingen eisen dat Acosta zijn perskaart terug krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl