NOS Nieuws

'Badmeesters hadden handen vol aan halloweenfeest Tilburg'

In een promotietekst voor het halloweenfeest kondigde het Tilburgse zwembad Stappegoor een "spannende, onvergetelijke avond" aan. Maar daarmee zal de organisatie niet op de ongeregeldheden van afgelopen zaterdag hebben gedoeld.

Een halloweenfeest - bedoeld voor bezoekers van acht jaar en ouder - liep uit de hand. Drie meisjes werden betast, er ging een steen door een ruit en zwembadpersoneel moest het bad anderhalf uur eerder sluiten. De Tilburgse gemeenteraad houdt volgende week maandag een spoeddebat over de gebeurtenissen.

Geschrokken

Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad voor Zwemveiligheid is geschrokken van de gebeurtenissen. "Een zwembad moet een leuke en veilige plek zijn. Dat was hier niet het geval."

Volgens de gemeente Tilburg was er voldoende personeel aanwezig. De 500 bezoekers die het feest trok, stonden onder toezicht van tien lifeguards, drie managers en een beveiliger. "Normaal is dat niet", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Toch kon daarmee niet worden voorkomen dat het binnen en buiten het zwembad misging. Dertig tot veertig jongeren zorgden "verbaal en non-verbaal" voor overlast. "Het zwembadpersoneel had de hele avond zijn handen vol aan het corrigeren van die jongeren", zegt de woordvoerder. Zes jongens zijn op basis van hun gedrag uitgezet. Ook heeft het personeel de muziek zachter gezet en sfeerlicht laten plaatsmaken voor zwembadlicht om de veiligheid te bevorderen.

Niet het enige incident

Volgens Van Tiggelen zijn er vaker incidenten in Nederlandse zwembaden. "Helaas, elk incident er eentje te veel. Een zwembad is net als de maatschappij, ook daar gaan weleens dingen mis."

Zwembaden hebben een scala aan mogelijkheden om overlast tegen te gaan, legt Van Tiggelen uit. "Dan gaat het om dingen in de preventieve sfeer, zoals huisregels instellen en bezoekers op hun gedrag aanspreken. Als het dan nog niet goed gaat, kun je zwembadverboden of vingerscans inzetten." Het laatste middel is volgens Van Tiggelen de politie inschakelen.

Zwembad Stappegoor heeft sinds 2007 een vingerscan-apparaat in gebruik, maar wegens grote drukte is dat zaterdagavond niet steeds ingezet. Daardoor zouden jongeren zijn binnengekomen die een zwembadverbod hadden.

Van Tiggelen wil niet zeggen of het Tilburgse zwembad meer maatregelen had moeten nemen. "Als mensen naar een zwembad komen met verkeerde intenties, kan je dat niet bij de ingang zien. Stappegoor is nu bezig met een analyse. Mochten daar leerzame zaken uitkomen dan zullen ze dat ongetwijfeld delen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl