Stakend Ryanair-personeel op Eindhoven Airport
NOS Nieuws

Cabinemedewerkers Ryanair Eindhoven ontslagen

Zestien cabinemedewerkers van Ryanair op Eindhoven Airport zijn ontslagen, meldt de FNV. Het gaat volgens de luchtvaartmaatschappij om werknemers die nog in hun proefperiode zaten. Die duurt een jaar volgens het Ierse arbeidsrecht waar Ryanair zich op beroept.

Ryanair heeft vandaag haar basis op Eindhoven Airport gesloten. Daardoor vertrekken de vliegtuigen voor hun eerste vlucht, inclusief personeel, vanaf andere vliegvelden.

Van de 98 cabinemedewerkers zijn er meer dan 60 overgeplaatst van Eindhoven naar andere vliegvelden. Ongeveer de helft daarvan weigert dit en de andere helft is onder protest akkoord gegaan met de overplaatsing.

De FNV is van plan om deze week een kort geding aan te spannen tegen de sluiting van de basis Eindhoven. De bond eist ook dat Ryanair het Nederlandse arbeidsrecht toepast, waarin ontslag alleen toegestaan is binnen de proefperiode van twee maanden. Er is nog geen datum bekend waarop het kort geding dient.

Piloten zitten thuis

Ryanair wil ook dat de 49 piloten die tot vorige week vanuit Eindhoven vlogen, voortaan vanaf andere bases vliegen. Zestien piloten maakten daartegen bezwaar bij de rechter en kregen daarin vorige week gelijk.

Volgens de rechter wijzigt Ryanair met een gedwongen overplaatsing de arbeidsvoorwaarden en bovendien "heeft het er alle schijn van dat het besluit is genomen als sanctie op eerdere stakingsacties".

Pilotenvakbond VNV laat vandaag weten dat de piloten die niet mogen worden overgeplaatst van de rechter toch gewoon ingeroosterd zijn door Ryanair om te vliegen vanaf andere vliegvelden zoals Sofia of Marrakech.

Volgens de VNV willen de piloten graag vliegen, maar wel vanaf Eindhoven Airport. De pilotenvakbond wacht met het nemen van nieuwe juridische stappen totdat er nieuwe ontwikkelingen zijn of wanneer blijkt dat het salaris eind deze maand niet is betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl