ANP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag zestien piloten die hun thuisbasis in Eindhoven hebben niet gedwongen overplaatsen naar het buitenland. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald. Een groep Ryanair-piloten was naar de rechter gestapt om de overplaatsing te voorkomen.

De Nederlandse piloten vermoeden dat de voorgenomen overplaatsing te maken heeft met stakingen van het personeel. De rechter geeft hun daarin nu gelijk. "Het heeft er alle schijn van dat het besluit (tot overplaatsing red.) is genomen als sanctie op eerdere stakingsacties", aldus de rechter in een toelichting. Uit onvrede over nieuwe arbeidsvoorwaarden, legden de vliegers het werk afgelopen zomer twee keer neer.

"Een grote overwinning voor de zestien piloten en eigenlijk voor alle werknemers van Ryanair", reageert Joost van Doesburg van de pilotenbond VNV. "Eigenlijk vindt Ryanair dat werknemers niet voor hun rechten zouden mogen opkomen, maar daar heeft de rechter vandaag een stokje voor gestoken. Een grote dag voor het werknemersrecht in Nederland."

Iers arbeidsrecht

Ryanair beroept zich bij de voorgenomen overplaatsing op het Ierse arbeidsrecht omdat Ryanair-personeel een Iers arbeidscontract heeft. De rechter veegt dat nu van tafel. "Dat betekent niet dat een werkgever zijn Nederlandse werknemers de bescherming die de Nederlandse wet biedt, kan ontnemen", schrijft de rechtbank in een toelichting.

Volgens de rechter wijzigt Ryanair met een gedwongen overplaatsing de arbeidsvoorwaarden. Dat mag volgens het Nederlandse recht alleen als de werkgever een zwaarwegend belang heeft.

Rekensom

Ryanair zegt dat de overplaatsing het gevolg is van een voorgenomen sluiting van Eindhoven als basis. De toestellen die daar nu overnachten zouden dan elders worden gestald. Volgens de Ierse prijsvechter past een dergelijk besluit bij het bedrijfsmodel om de kosten zo laag mogelijk te houden. Ook in Duitsland wordt bijvoorbeeld een basis gesloten.

De rechter vindt echter dat Ryanair de bedrijfseconomische noodzaak van de sluiting van Eindhoven niet aannemelijk heeft gemaakt. Er is dus volgens de rechter geen zwaarwegend belang voor een overplaatsing van personeel.

STER reclame