Xherdan Shaqiri
NOS Voetbal

Liverpool laat Shaqiri thuis uit vrees voor vijandige ontvangst in Servië

Liverpool neemt Xherdan Shaqiri niet mee naar Servië voor het duel tegen Rode Ster Belgrado. 'The Reds' nemen het dinsdag in de Champions League op tegen de Servische kampioen.

De club van Shaqiri verwacht in het stadion in Belgrado een vijandig welkom voor de Zwitser met Kosovaars-Albanese roots. "We hebben gehoord en gelezen hoe 'Shaq' daar ontvangen zou kunnen worden", aldus Liverpool-trainer Jürgen Klopp.

"We willen ons 100 procent focussen op voetbal en niet over andere dingen hoeven nadenken. Daarom blijft hij thuis. Wij hebben geen politieke boodschap." Volgens Klopp begrijpt Shaqiri de overweging van zijn club om hem thuis te laten en accepteert hij dat.

Opspraak

Shaqiri raakte op het afgelopen WK in Rusland in opspraak, omdat hij zijn doelpunt in de gewonnen groepswedstrijd tegen Servië (2-1) vierde met een gebaar dat door de Serviërs als provocerend wordt gezien. Hij beeldde met zijn handen de dubbele adelaar uit, die op de vlag van Albanië staat.

De verhoudingen tussen enerzijds Albanië en Kosovo en anderzijds Servië zijn nog altijd uiterst gevoelig. Servië erkent Kosovo namelijk niet als onafhankelijke staat. Op het WK floten de Servische fans Shaqiri en collega-international Granit Xhaka constant uit.

Shaqiri en ook Xhaka, die eveneens op het veld een adelaar had afgebeeld, kregen uiteindelijk van de tuchtcommissie van de FIFA een boete van 10.000 Zwitserse frank (omgerekend ruim 8.600 euro) opgelegd.

Xherdan Shaqiri viert de 2-1 op een bijzondere manier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl