ANP

Rafael van der Vaart is per direct gestopt met voetballen. De 35-jarige middenvelder, die 109 keer uitkwam voor het Nederlands elftal, kwam tot dat besluit nadat hij onlangs opnieuw geblesseerd was geraakt bij zijn Deense club Esbjerg fB.

"Het was een moeilijk besluit, maar het is beter zo", laat hij aan de NOS weten. Tegenover De Telegraaf meldt hij: "Ik moet nu gewoon stoppen. Ik ben hier niet om te revalideren, maar om te voetballen. Het plezier raakt er anders wel af en dat wil ik voor zijn."

Van der Vaart had enige tijd terug al laten weten dat dit zijn laatste seizoen zou zijn. Door blessures kwam hij dit seizoen pas zes keer in actie voor Esbjerg.

'Van der Vaart wilde voor eeuwig blijven voetballen'

Van der Vaart debuteerde in 2000 bij Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Daarna speelde hij voor Hamburger SV, Real Madrid, Tottenham Hotspur, Real Betis, FC Midtjylland en Esbjerg fB. Hij ging in Denemarken spelen om bij zijn vriendin, handbalster Estavana Polman te kunnen zijn.

Afscheid bij Oranje

Onlangs werd Van der Vaart samen met Dirk Kuijt uitgezwaaid en geëerd rond de Nations League-wedstrijd van Nederland tegen Duitsland. Met Oranje speelde hij drie EK's (2004, 2008 en 2012) en twee WK's (2006 en 2010).

Van der Vaart en Kuijt nemen afscheid van het Nederlandse publiek Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van der Vaart: "Ik kan op dit moment alleen maar dankbaar zijn voor alle jaren die ik mocht voetballen. Al die spelers, staf en fans, van de Arena, het Volksparkstadion, White Hart Lane tot en met het Bernabeu, ik hou er enkel maar warme gevoelens aan over. Het was een geweldige tijd."

STER reclame