Jongeren kunnen het verschil maken bij midtermverkiezingen VS
Heleen D'Haens
redacteur Buitenland
Heleen D'Haens
redacteur Buitenland
"Vergeet je stickers en flyers niet. En vertel mensen dat het dinsdag voor de middag gaat regenen. Het zou zonde zijn als ze daardoor thuisblijven." In de kantine van de Universiteit van Virginia in Charlottesville geeft Andrew Perrow zo'n acht vrijwilligers de laatste instructies. Zij gaan de hele middag van deur tot deur om mensen aan te moedigen hun stem uit te brengen.
De 27-jarige Perrow heeft twee blikjes energiedrank op. Hij draait al dagen overuren; dinsdag zijn de tussentijdse verkiezingen in de VS. Als campuscoördinator voor NextGen Virginia is het zijn taak zoveel mogelijk studenten naar de stembus te krijgen voor de Democratische kandidaten in dit kiesdistrict. En dat is nodig, weet hij: "Voor het Huis is het hier nek-aan-nek."
Hoe denken jongeren over de zogeheten midterms, die het lot van Trumps presidentschap bepalen? We vroegen het ze op de campus van de Universiteit van Virginia:
Zoals in veel kiesdistricten leeft ook in Charlottesville het idee dat jongeren deze verkiezingen voor de Democraten het verschil kunnen maken. Uit een poll van de Harvard-universiteit blijkt dat 72 procent van de 18- tot 29-jarigen ontevreden is over president Trump.
Die jongeren zijn een grote groep kiezers. Op dit moment vormen 18- tot 34-jarigen zo'n 30 procent van alle stemgerechtigden. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat die groep vanaf 2019 zelfs groter zal zijn dan de babyboomers, die voornamelijk Republikeins stemmen.
Het probleem voor de Democraten: jongeren staan erom bekend bij tussentijdse verkiezingen nauwelijks te stemmen. Bij de midterms in 2010 kwam maar 24 procent van de jongeren opdagen. In 2014 was dat zelfs minder dan 20 procent.
Verzet tegen Trump
Dat wil NextGen America dit jaar voorkomen. De oprichter van de campagne, de 61-jarige miljardair en democraat Tom Styer, investeerde meer dan 30 miljoen dollar om honderdduizenden progressief denkende jongeren naar de stembus te krijgen.
Met zo'n 700 voltijdwerkers voert de organisatie campagne in elf klassieke swing states. Daarbij richten ze zich overwegend op campussen van hogescholen en universiteiten. Over het algemeen stemmen hoger opgeleide jongeren vaker democratisch dan jongeren die niet verder studeren.
Maar waar gaan de Amerikanen dinsdag eigenlijk voor naar de stembus? Correspondent Wouter Zwart legt het uit:
In Virginia alleen al is NextGen actief op twintig universiteiten en hogescholen. "We merken dat er dit jaar veel enthousiasme is onder jongeren om democratisch te stemmen", zegt campagneleider Andrew Perrow. "Studenten zien dit als een kans om zich te verzetten tegen het beleid van president Trump. Ze beseffen dat, omdat veel jongeren in 2016 niet gestemd hebben, we in deze situatie beland zijn."
Aan de Universiteit van Virginia registreerde NextGen onder studenten zo'n 1600 nieuwe stemmers. In heel Amerika zegt de organisatie zo'n 200.000 studenten te hebben geregistreerd. In staten waar mensen al voor verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen, is nu al duidelijk dat veel meer jongeren hebben gestemd dan bij de vorige tussentijdse verkiezingen:
De Democraten mogen deze verkiezingen dan wel het meest te winnen hebben, ook Republikeinse jongeren zijn sterk met de verkiezingen bezig, merkt Robert Andrews. Als voorzitter van College Republicans op de Universiteit van Virginia voert ook hij al weken campagne voor de Republikeinse kandidaat in dit kiesdistrict.
Brett Kavanaugh
"Een tijdlang leek het alsof de Democraten zeker het Huis van Afgevaardigden zouden overnemen, maar nu denk ik dat we weer een kans hebben", zegt Andrews. Volgens hem heeft vooral de oproer rond de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter aan het Hooggerechtshof veel Republikeinen ertoe aangezet toch te gaan stemmen.
Kavanaugh werd na zijn nominatie beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover vrouwen. "Veel Republikeinse kiezers die ik gesproken heb, zijn daar echt boos over", zegt Andrews. "Ze vinden dat hij door de Democraten oneerlijk behandeld is."
Close call
Toch zal het close zijn dinsdag, denkt de jonge Republikein. Meer dan in 2016, toen de Republikeinse kandidaat in het vijfde district van Virginia nog won met een ruime voorsprong.
Andrew Perrows van NextGen is alvast optimistisch over de kansen van de Democraten hier. "We hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt. Ik heb bijna niemand gesproken die niet gaat stemmen, en dat gaat een verschil maken. We gaan dit district blauw kleuren. We gaan het Huis blauw kleuren."