Senator Ted Cruz op campagne voor de tussentijdse verkiezingen
NOS Nieuws

Recordaantal Texanen stemt al voor de tussentijdse verkiezingen

In de Amerikaanse staat Texas hebben nu al meer mensen gestemd voor de tussentijdse verkiezingen van aanstaande dinsdag dan voor de tussentijdse verkiezingen in 2014 in totaal in die staat.

Volgens de Texaanse nieuwssite The Texas Tribune hebben meer dan 4,5 miljoen Texanen hun stem al persoonlijk uitgebracht en zijn 370.000 stemmen per post binnengekomen. In 2014 kwam de totale opkomst niet boven de 2 miljoen uit.

Ook ligt het aantal vroege stemmers dit jaar hoger dan het aantal vroege stemmers bij de presidentsverkiezingen in 2012. Uiteindelijk zouden toen zo'n 8 miljoen mensen hun stem uitbrengen. Voor de komende midterms heeft een recordaantal van bijna 16 miljoen Texanen zich geregistreerd om te gaan stemmen.

In 30 districten, waar 78 procent van de kiezers woont, heeft in de twaalf dagen dat gestemd kon worden al 40 procent van de kiezers dat gedaan. Dinsdag is de officiële verkiezingsdag voor de tussentijdse verkiezingen in de VS. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden staan op het spel, plus een deel van de zetels in de Senaat.

In de race om deze zetels gaat de strijd in Texas tussen de Republikein Ted Cruz en zijn Democratische uitdager Beto O'Rourke. Beiden claimen dat een hoge opkomst in hun voordeel werkt.

Punkrocker

In de traditioneel Republikeinse staat wil O'Rourke de eerste Democraat worden die de meerderheid krijgt sinds 1994. De oud-punkrocker zat drie termijnen in het Congres en was vrijwel onbekend buiten zijn woonplaats El Paso voordat hij Cruz uitdaagde.

Hij werd nationaal bekend door zijn oproep tot optimisme in beide partijen en zijn bereidheid om alle 254 districten in Texas te bezoeken, zelfs die waar de Democraten de hoop al jaren geleden hebben opgegeven.

Wat staat er dinsdag op het spel? Correspondent Wouter Zwart legt het uit:

Midtermverkiezingen in Amerika: dit staat er op het spel

O'Rourke haalde een recordbedrag op voor campagnes voor de tussentijdse verkiezingen: alleen al meer dan 38 miljoen dollar in de periode van juli tot en met september. Er wordt gespeculeerd dat hij zich bij winst, of zelfs een klein verlies van Cruz, kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Cruz zegt dat "Texas niet te koop" is en verwijt "hard links" dat het "vervuld is van woede" jegens president Trump. Hij is ervan overtuigd dat hij zal winnen, omdat er meer Republikeinen dan Democraten zijn in Texas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl