Noodweer op Sicilië eist levens, 'vioolbos' in het noorden weggevaagd
Het noodweer in Italië heeft op het eiland Sicilië nog eens twaalf levens geëist, waarvan negen in een dorpje vlak bij Palermo. Leden van twee gezinnen kwamen om toen ze in een huis verrast werden door het snel opkomende water.
Ze brachten samen de avond door in de woning tijdens het noodweer. Onder de doden zijn ook kinderen.
Drie mensen konden worden gered. Een man en een meisje waren net de deur uit gegaan om een toetje te gaan kopen, terwijl een derde persoon erin slaagde zich buiten aan een boom vast te houden toen het huis overstroomde; hij sloeg alarm met zijn mobiele telefoon.
Omvallende bomen
Elders op Sicilië werd een auto door het water meegesleurd. Een inzittende kwam om het leven, de ander kon zichzelf in veiligheid brengen. Aan de zuidkant van het eiland zijn mensen geëvacueerd. Een Duits echtpaar kwam daar om het leven toen ze overvallen werden door het water.
Premier Conte heeft vanochtend op Twitter aangekondigd dat hij naar Sicilië gaat om de situatie persoonlijk te bekijken.
Verschillende getroffen regio's en gemeenten in het land hebben de overheid om een schadevergoeding gevraagd. De boerenorganisatie denkt dat de schade aan de landbouw een miljard euro bedraagt.
De brandweer en de burgerbescherming proberen mensen te bevrijden die nog vastzitten in hun huis en op andere plekken.
Minister Salvini (Binnenlandse Zaken) gaat naar het noorden. Ook daar is veel overlast. "Het regent er nog steeds", zegt correspondent Angelo van Schaik. "De regio Veneto is het zwaarst getroffen. Rond het stadje Belluno, tegen de Dolomieten aan, zijn straten weggeslagen en overspoeld. Driekwart van de regio staat onder water, er zitten 150.000 mensen zonder stroom en 100.000 mensen zonder drinkwater."
Vioolbossen
Volgens Van Schaik is er ook sprake van een ecologische ramp. "Er zijn 14 miljoen bomen weggevaagd. Ook het zogeheten 'vioolbos', Il bosco dei Violini, is getroffen, een bos waar een speciaal soort rode spar staat die gebruikt wordt voor de productie van muziekinstrumenten, zoals de beroemde Stradivarius-violen. "Het duurt 180 tot 200 jaar voordat dit 'zingende hout' weer terug is."
Het dodental door het noodweer in Italië is opgelopen tot zeker 30. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen en rondvliegende takken. Het noodweer houdt ook vandaag nog aan. In zes van de twintig regio's geldt nog code oranje.
In de Dolomieten is veel overlast; een stuwmeer is er 'volgestroomd' met omgevallen bomen: