AFP
NOS NieuwsAangepast

Zeven doden door noodweer in Italië

Grote delen van Italië kampen, net als gisteren, met noodweer. Daarbij zijn zeven mensen om het leven gekomen: zes door omwaaiende bomen en de zevende door puin dat van een gebouw naar beneden kwam. Ook is een man vermist.

In Venetië is zo'n 75 procent van de stad overstroomd. Door een combinatie van harde wind, de sirocco, met hoog tij staat het water op sommige plaatsen in de stad ruim 1,5 meter hoog. De harde wind stuwt het water in de Lagune waaraan Venetië ligt de stad in.

Ook het toeristische San Marcoplein ligt onder water. Eerst werden er loopbruggen neergelegd voor de toeristen, maar later op de dag werd het plein uit voorzorg afgesloten. Op het hoogtepunt stond het waterpeil op 1.56 meter.

Waterniveau stijgt

In Venetië zijn vaker overstromingen, maar het water komt dan meestal niet zo hoog als nu. Dat gebeurde voor het laatst tien jaar geleden. De verwachting dat het waterniveau zou stijgen tot boven de 1.60 meter is niet uitgekomen.

Niet alleen Venetië heeft last van het slechte weer. Ook Rome, Sardinië en het noorden van Italië kampen met overstromingen, omvallende bomen en modderstromen:

Noodweer trekt door Italië

Ook in veel andere delen van Italië zijn overstromingen door buiten hun oevers getreden rivieren. Op Sardinië vielen hagelstenen zo groot als sinaasappels en op zowel Sardinië als Elba werden windsnelheden van 160 kilometer per uur gehaald. Alle veerdiensten naar de eilanden zijn stilgelegd.

In Frusinate en Terracina in de buurt van Rome kwamen vier mensen om het leven doordat een omgewaaide boom op hun auto viel. Een vijfde slachtoffer kreeg tijdens een wandeling in Napels een boom op zich en overleed in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij daarbij opliep.

Tornado

Ook in de regio Veneto overleed een man nadat hij onder een boom terecht was gekomen. In de provincie Savona werd een vrouw geraakt door puin. In Calabrië is een man vermist. Hij zou een boot hebben bestuurd die is gekapseisd.

In de haven van La Spezia viel een stapel containers om toen er een tornado overheen trok en in Cortina d'Ampezzo voorkwamen reddingwerkers en brandweerlieden een aardverschuiving.

In de buurt van Napels werd de populaire archeologische opgraving Pompeii uit voorzorg gesloten. De toeristen die er op dat moment waren, werden geëvacueerd.

 • AFP
  Op veel plaatsen in Venetië zijn loopbruggen aangelegd
 • AFP
  Je kunt niet uit de gondel komen zonder natte voeten
 • AFP
  Het water stond op sommige plaatsen 1,5 meter hoog
 • EPA
  Ook winkels in Venetië hebben wateroverlast
 • EPA
  In Rome viel een enorme pijnboom op een auto

Ook gisteren was het noodweer in Italië. Toen kwamen in het Zuid-Italiaanse dorp Isola di Capo Rizzuto vier bouwvakkers om het leven.

Vandaag geldt in grote delen van het land een weeralarm met code rood, de hoogste alarmfase. Uit voorzorg zijn veel scholen dichtgebleven. Ook morgen blijven nog veel scholen dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl