NOS Voetbal

Angelino hoopt bij PSV op een carrière als Roberto Carlos

  • Corné Hendriks

  • Corné Hendriks

Angelino hoopt met PSV op een carrière als Roberto Carlos

Van alle zomerse aankopen van PSV maakt de 21-jarige José Angelino misschien wel de meeste indruk. De linksback miste in zowel de competitie als de Champions League nog geen duel en werd in oktober voor het eerst opgeroepen voor Jong Spanje.

Alle reden dus voor een vrolijk gesprek met de verdediger. Maar uitgerekend als wij hem spreken is Angelino niet in zijn beste humeur. Vanaf de tribune zag hij deze week hoe de reservespelers van PSV zich thuis in de KNVB-beker blameerden tegen eerstedivisionist RKC. "Ik ben boos, maar we kunnen er nu niets meer aan veranderen."

Genieten

Zelf behoort hij tot het basisteam dat in de eredivisie met 30 punten uit 10 duels nog geen enkele steek heeft laten vallen. Met een complimentje over zijn spel toveren we weer een kleine glimlach op zijn gezicht. "Je kunt denk ik wel zien dat ik me goed voel op het veld en dat ik ervan geniet om in dit team te spelen", vertelt hij in aanloop naar het thuisduel zaterdagavond met Vitesse.

Angelino in duel met Hakim Ziyech van Ajax

Angelino komt uit de jeugd van Manchester City, maar haalde daar nooit het eerste. "Ik zat wel zes maanden bij de selectie", legt hij uit. "Maar ik kreeg mijn kans niet. Toch neem ik de club niets kwalijk."

Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan NAC. Het liefst had toenmalig trainer Phillip Cocu hem vorige winter al gekocht. Toen dat onmogelijk bleek, sloeg PSV deze zomer alsnog toe.

Angelino kostte de club 5,5 miljoen euro. Onder de supporters in Eindhoven roept hij herinneringen op aan Jetro Willems. En dat mag worden gezien als compliment.

Willems, die tegenwoordig bij Eintracht Frankfurt speelt, was tot 2017 de vaste en zeer gewaardeerde linksback in Eindhoven. "Ik heb een paar weken geleden nog wat video's van hem opgezocht", zegt Angelino lachend. "Want ik word hier met hem vergeleken."

De parallellen zijn er inderdaad. Allebei zijn ze klein, sterk en snel. Net als Willems houdt ook Angelino meer van aanvallen dan verdedigen. En net als Willems onderscheidt Angelino zich met loepzuivere voorzetten op spits Luuk de Jong. De Spanjaard staat in de competitie al op drie assists.

Roberto Carlos en Marcelo

"We zijn zeker vergelijkbaar. Hij is een goede back en heeft het hier goed gedaan", zegt Angelino. "Maar hij is geen voorbeeld van me. Dat was vroeger altijd Roberto Carlos. En nu is Marcelo de beste linksback ter wereld."

Angelino prijkt dus op zijn voetbalshirt. Men weet ook niet beter. Toch luidt zijn naam José Angel Tasende. Zo wordt de kleine Spanjaard ook steevast op de UEFA-formulieren gezet.

Klein van stuk

"Angelino is mijn bijnaam", legt hij uit. "Daar begon mijn moeder mee. Omdat ik ook vroeger in Spanje altijd al de kleinste speler op het veld was." Angelino is in het Spaans een verkleinwoord van Angel.

Hij mag dan klein van stuk zijn, verlegen of onzeker is Angelino allerminst. "Dat is ook nodig om te presteren", vindt hij. Toen PSV in de Champions League bij vlagen werd weggespeeld door Tottenham Hotspur, leek de linksback zich met allerlei wilde armgebaren het drukst van allemaal te maken.

Angelino maakt zich boos als Harry Kane voor Tottenham Hotspur de 1-2 maakt

Ook als hij komt te spreken over het PSV van dit seizoen is hij streng. "We mogen niet verslappen. Maximaal blijven presteren. En vooral: de concurrentie niets cadeau geven."

In de voetsporen treden van Roberto Carlos of Marcelo is dus het doel, of "een gedenkwaardige carrière", zoals hij zelf zegt, maar daar wil Angelino nu nog niets van weten.

"De enige droom die ik nu heb is mijn eerste titel winnen. En dat moet dit jaar gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl