Minister Bruins wil vinger in pap bij keuze overnamekandidaat ziekenhuis Lelystad
Minister Bruins gaat zich actief bemoeien met het kiezen van een overname-kandidaat voor het failliete ziekenhuis in Lelystad. Dat maakte hij bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Zijn belangrijkste voorwaarde is dat de Spoedeisende Hulp (SEH) en de acute verloskunde in Lelystad beschikbaar blijven voor patiënten in de buurt, "volgens de lijnen die de Tweede Kamer van mij wil", zei Bruins.
De bemoeienis is bijzonder omdat ziekenhuizen geen overheidsinstellingen zijn maar zelfstandige bedrijven, waar de overheid toezicht op houdt. Bruins kreeg de afgelopen week veel kritiek vanuit de Tweede Kamer op het feit dat hij niet heeft ingegrepen toen MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen failliet gingen. Bruins stelde zich op het standpunt dat dat niet de taak van het kabinet is.
De curator laat Bruins vanmiddag om 17.00 uur weten welke overnamekandidaten zich hebben gemeld. De kandidaten worden niet openbaar gemaakt. De minister hoopt dat zij bereid zijn met hem het gesprek aan te gaan over hoe de overname zou moeten verlopen. Hij hoopt maandag hun bod binnen te hebben en dan woensdag een besluit te kunnen nemen.
SEH mogelijk 's nachts dicht
Ondertussen zijn er door personeelstekorten problemen bij Lelystad om de SEH 24 uur per dag open te houden. Die tekorten vloeien voort uit het besluit van de curator om tijdelijk personeel met onmiddellijke ingang te ontslaan. Daardoor mogen enkele voor zwangerschapsvervanging ingehuurde SEH-verpleegkundigen niet meer werken. Hetzelfde geldt voor twee nieuwe artsen die per 1 november zouden beginnen.
De medische staf vindt de situatie daardoor niet meer veilig voor de patiënten. De SEH gaat daarom vanaf maandag elke nacht dicht.
Bruins: "Op dit moment wordt hierover gesproken met ziekenhuizen en ambulances uit de omgeving zodat die hulp wel beschikbaar blijft", zegt Bruins. De plaatsen met ziekenhuizen in de buurt zijn Heerenveen, Almere, Sneek, Zwolle en Harderwijk.
Maar het is nog niet zeker of met de nachtsluiting de maximale 'aanrijtijd' en andere eisen in het geding komen. "Het is een voorgenomen besluit omdat de Inspectie het nog moet goedkeuren." Op dit moment vinden daar nog gesprekken over plaats.
Aan alle kanten
Volgens Bruins ontstaat het personeelsprobleem doordat de artsen en verpleegkundigen van de failliete ziekenhuizen door andere ziekenhuizen worden benaderd. Bruins: "Er wordt aan alle kanten getrokken aan het personeel."
Bruins zou eigenlijk naar Indonesië gaan dit weekend, voor een ministeriële conferentie en een handelsmissie voor bedrijven uit de zorg- en wetenschapssector. Vanwege de ontwikkelingen in Lelystad blijft hij in Nederland. Minister van Staat Sybilla Dekker neemt zijn taken in Indonesië over.
Portemonnee
Woensdag zei Bruins al dat het kabinet eventueel bereid is om zelf de portemonnee te trekken voor het ziekenhuis in Lelystad. Dit om behalve basiszorg ook spoedeisende hulp en acute verloskunde beschikbaar te houden.
Het Medisch Centrum IJsselmeerziekenhuizen heeft vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De organisatie werd op 25 oktober failliet verklaard.