Aandelenmarkt in Hong Kong
NOS Nieuws

Aziatische aandelenmarkten omhoog na gerucht over handelsakkoord China-VS

De Aziatische aandelenmarkten hebben positief gereageerd op een 'lang en erg goed' telefoongesprek tussen president Trump en de Chinese president Xi Jinping. Beide staatshoofden bevestigen dat het een goed gesprek was.

De beursindexen kregen nog een duw omhoog nadat persbureau Bloomberg een artikel publiceerde waarin staat dat president Trump zijn staf heeft gevraagd voorwaarden vast te stellen voor een mogelijke handelsdeal.

Een akkoord is nodig om een einde maken aan de omvangrijke handelsoorlog waarin de twee landen verwikkeld zijn, en waarin zij elkaar continu bestoken met importheffingen.

Winst

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio ging 2,6 procent hoger het weekeinde in. De Hang Seng-index in Hongkong boekte aan het eind van de dag een winst van 4,2 procent en de beurs in Shanghai kreeg er 2,7 procent bij.

President Trump ontketende het handelsconflict door importheffingen in te voeren voor goederen uit China. Hij zegt zo onder meer het handelstekort met het land aan te willen pakken. Behalve dat hij heffingen instelt of daarmee dreigt, zegt Trump ook al maanden een eerlijk handelsakkoord te willen bewerkstelligen. Die uitspraak wordt nu dus door de financiële markten serieuzer genomen.

Naar verluidt wilt president Trump de voorwaarden voor een concept-handelsakkoord klaar hebben bij de G20-conferentie eind november in Argentinië. De twee presidenten zullen elkaar dan ontmoeten.

De South China Morning Post schrijft dat de twee staatshoofden elkaar daar nog apart zullen ontmoeten en mogelijk zelfs met elkaar dineren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl