Reddingwerkers sorteren brokstukken
NOS Nieuws

Tweede zwarte doos Indonesisch ramptoestel nog steeds niet gevonden

De tweede zwarte doos van het maandag gecrashte toestel van Lion Air is nog altijd niet gevonden. Al twee dagen wordt het signaal gehoord dat de cockpitvoicerecorder vanaf de zeebodem uitzendt, maar duikers zijn er nog niet in geslaagd de doos te lokaliseren. De zee is op de plaats waar gezocht wordt slechts 30 meter diep, maar er zijn sterke stromingen die het zoeken bemoeilijken.

Gisteren werd de flightrecorder gevonden, die gegevens bijhoudt over onder meer de snelheid, hoogte en het brandstofniveau van het toestel. Deze zwarte doos is zwaar beschadigd en wordt nu zo snel mogelijk uitgelezen. Het analyseren van de data kan echter nog weken duren. De cockpitvoicerecorder, de zwarte doos waarnaar nu wordt gezocht, registreert alle gesprekken tussen de piloten onderling en met de verkeersleiding.

Eerder al in de problemen

Gisteren werd bekend dat het verongelukte toestel de dag voor de crash ook betrokken was bij een incident. Het vertrok toen van Bali naar Jakarta en vroeg enkele minuten na het opstijgen permissie om te mogen terugkeren vanwege technische problemen.

Niet lang daarna meldde de piloot dat de problemen waren opgelost en dat hij toch door zou vliegen naar Jakarta. Een paar uur later vertrok het toestel met 189 mensen aan boord opnieuw. Dit keer met als bestemming het eiland Banka. Enkele minuten na het opstijgen verdween het van de radar en stortte het neer in de Javazee.

Een passagier die aan boord was tijdens de vlucht vanaf Bali vertelde in een talkshow dat het vliegtuig tijdens het opstijgen een paar keer "hard naar beneden viel" en dat het heel erg schudde. "Iedereen aan boord was aan het bidden."

Ook op gegevens van Flight Radar 24 is te zien dat het toestel in de eerste paar minuten van de vlucht een ongebruikelijke variatie in hoogte en snelheid liet zien voordat het stabiliseerde en verder vloog naar Jakarta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl