Reddingswerkers bergen de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegramp
NOS NieuwsAangepast

Lichamen geborgen na crash Indonesië, 'vliegtuigmotor haperde gisteren al'

Na het ongeluk met een Indonesisch passagiersvliegtuig zijn de eerste lichamen geborgen. De nationale reddingsdienst BASARNAS toont op Twitter een foto met zes lijkzakken. Volgens de dienst zijn de lichamen aangekomen in een haven van Jakarta.

Vannacht verdween vlucht JT-610 na dertien minuten van de radar en stortte in de Javazee. De piloten zouden kort daarvoor nog hebben gevraagd om terug te mogen keren naar de luchthaven. Aan boord van het vliegtuig waren 189 mensen: 181 passagiers en 8 bemanningsleden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders aan boord waren.

De kans is groot dat alle inzittenden zijn omgekomen. "Op basis van de gevonden lichaamsdelen verwacht ik geen overlevenden", zegt een woordvoerder van BASARNAS. Hij verwacht dat de meeste slachtoffers nog in de romp van het vliegtuig zitten.

'Haperende motor'

Het neergestorte vliegtuig had gisteren technische problemen tijdens een vlucht van Bali naar Jakarta. Een passagier zegt in Indonesische media dat de motor leek te haperen en dat de linkermotor een ander geluid maakte dan de rechter. Ook werd volgens haar de vloer van de cabine warm en viel de airco uit.

"De problemen hebben we volgens de procedures verholpen", zegt een topman van Lion Air. Hij wil niet zeggen wat het technische probleem was. Het is een nieuw toestel, dat pas in augustus in gebruik is genomen.

De plek waar het vliegtuig in zee stortte

Het toestel van luchtvaartmaatschappij Lion Air was vannacht onderweg van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka. Dat is een vlucht van ruim een uur.

Omdat het in Indonesië inmiddels donker is, zijn de duikers gestopt met zoeken naar lichamen, brokstukken en de zwarte doos. De reddingsdienst BASARNAS benadrukt dat de zoektocht wel doorgaat vanaf schepen. Volgens de dienst zijn honderden reddingswerkers actief op de tientallen boten.

Met honderden mensen wordt gezocht naar overlevenden. Er zijn al paspoorten, rijbewijzen en pinpassen gevonden:

'We hebben identiteitsbewijzen, paspoorten en pinpassen gevonden'

Gevreesd wordt dus dat niemand de ramp heeft overleefd. "We hopen, we bidden, maar we kunnen niets bevestigen", zegt het hoofd van de rampendienst BNPB. De Indonesische president Joko Widodo heeft in een televisietoespraak de familieleden van de slachtoffers gecondoleerd.

De eerste lichamen die zijn geborgen, zijn in de haven van Jakarta aan land gebracht:

Bodybags worden aan land gebracht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl