Lorenzo Derksen

Handgranaten zijn op de zwarte markt of het dark web steeds goedkoper. Zo verklaart hoofdcommissaris van politie Aalbersberg in Amsterdam het toenemende aantal explosieven dat op straat gelegd wordt.

Een handgranaat kost volgens Aalbersberg nu 5 tot 20 euro. "Ze zijn heel goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Ze liggen gelukkig nog niet op de markt, maar het is voor ons een zorgwekkende trend", zegt hij tegen AT5. Voorheen kostten ze 50 tot 100 euro.

Werden er in 2014 vier handgranaten in Amsterdam neergelegd, dit jaar zijn het er al veertien. Vanmorgen nog was het raak op het Bijlmerplein in Zuidoost. Daar werd voor de tweede keer in een week tijd een handgranaat gevonden.

Grof en geniepig

Aalbersberg zegt dat het vooral gaat om Joegoslavische en Russische explosieven. Hij noemt het "een ontzettend grof en geniepig" middel. "Ik kan mij de ongerustheid van Amsterdammers voorstellen: handgranaten horen bij een oorlog en niet in een stad."

Tot nu toe werden de handgranaten volgens hem doelgericht ergens neergelegd. "Waarschijnlijk gaat het om een dreiging voor een specifieke locatie, gelegenheid of de eigenaren."

Bijna niemand wordt opgepakt voor het neerleggen van zo'n explosief, vorig jaar slechts twee personen die ook zijn veroordeeld.

Laten vallen

Aalbersberg: "Een handgranaat is klein. Je loopt 's avonds laat over straat en als niemand je ziet, leg je 'm neer of laat je 'm uit je broek vallen en loopt door. De kans dat iemand dat ziet, is heel klein. Het wordt niet gezien en het maakt geen lawaai."

Ook heeft de politie volgens hem slechts beperkt camerabeelden: "Die zijn in het donker vaak niet goed. We zijn dus ook afhankelijk van mensen die iets zien. Bijvoorbeeld bij iemand in een woning, in een kastje of een laatje. Als je zoiets ziet: bel ons", zegt hij bij NH Nieuws.

STER reclame