Google-medewerkers protesteren wereldwijd na onthullingen seksueel wangedrag
Googles kantoren zijn vandaag (deels) leeg. Medewerkers van de internetgigant lopen buiten om te protesteren tegen seksuele misstanden binnen het bedrijf.
Hoeveel medewerkers meelopen, is niet bekend. Gisteren was de inschatting dat er zo'n 1500 mensen zouden meedoen, maar een speciaal Twitter-account, naar eigen zeggen opgezet door Google-medewerkers, spreekt alleen in New York al van duizenden deelnemers. Bij Google werken in totaal 94.000 medewerkers
Naast het kantoor in New York zijn medewerkers vanuit Tokio, Zürich, Dublin en Londen al naar buiten gelopen. Naar verwachting zullen de kantoren in Mountain View - waar het hoofdkantoor van Google zit - later vandaag volgen. In Google Nederland hebben er tussen de 10 en 15 mensen meegelopen.
Bekijk hier hoe medewerkers van Google in Dublin en Londen protesten tegen seksueel wangedrag:
Aanleiding voor de demonstraties is een groot verhaal in The New York Times, dat precies een week geleden werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat onder anderen Android-bedenker Andy Rubin een vrouw zou hebben gedwongen tot orale seks op een hotelkamer.
Rubin ontkent dat dit is gebeurd. Hij kreeg - ondanks dat Google de beschuldigingen geloofwaardig zou hebben genoemd - een vertrekpremie mee van 90 miljoen dollar. Daarnaast gaf het bedrijf verder geen ruchtbaarheid aan de zaak.
Naast Rubin worden ook twee andere hoge managers beschuldigd in het verhaal van de krant. Een daarvan werkte tot na de publicatie nog bij het bedrijf - maar stapte eerder deze week alsnog op - de ander vertrok, samen met een miljoenenpremie. Ook over die zaken zweeg de internetgigant.
Sinds de publicatie is er veel onrust binnen Google, schrijft The New York Times: "Het internetbedrijf heeft te maken met groeiende onrust over hoe het omgaat met seksuele intimidatie en de werkcultuur." Een van de medewerkers, die initieerde tot de zogeheten walkout, zegt tegen de krant dat medewerkers het zat zijn om het gevoel te hebben dat ze niet gelijkwaardig worden behandeld of niet worden gerespecteerd.
Topman Sundar Pichai bood gisteren in een e-mail aan medewerkers opnieuw zijn excuses aan voor wat er gebeurd is en hij beloofde in de toekomst beterschap.
Het Twitter-account waar de demonstraties te volgen zijn, Google Walkout, heeft ook een eisenlijst opgesteld van dingen die moeten veranderen.
In de lijst eisen de medewerkers dat Google hen niet meer dwingt om een contract te tekenen waardoor ze niet meer naar de rechter kunnen stappen bij een zaak over bijvoorbeeld seksueel wangedrag. Verder willen ze dat Google gaat rapporteren hoeveel gevallen van seksueel wangedrag er zijn binnen het bedrijf.
Het is onduidelijk in hoeverre Google uiteindelijk bereid is om tegemoet te komen aan deze eisen.