Dies Natalis van de UU in maart
NOS NieuwsAangepast

Universiteit Utrecht: tijdelijke contracten naar vier jaar

Docenten aan de Universiteit Utrecht met een tijdelijk contract krijgen voortaan een aanstelling voor vier jaar. De universiteit wil hiermee rust en duidelijkheid scheppen. De contracten variëren nu in lengte van een half jaar tot een jaar en worden soms verlengd en soms niet.

De universiteit wil toe naar meer continuïteit. "Dit is een breedgedragen beslissing, alle faculteiten staan erachter", zegt woordvoerder Maarten Post van de UU. Op dit moment werken er 350 junior-docenten op tijdelijke contracten en zijn er 50 in vaste dienst. Deze docenten geven alleen onderwijs en doen geen onderzoek.

Springplank

De onzekerheid bij de docenten wordt weggenomen en het brengt rust voor de overige werknemers. Ook gaat er volgens de universiteit minder tijd verloren aan inwerkperiodes.

"De docenten promoveren niet, maar vier jaar onderwijservaring biedt een goede springplank om hun carrière elders voort te zetten", zegt Post. Hun takenpakket bestaat uit onderwijs geven en daarnaast krijgen ze tijd om zich verder te ontwikkelen en te oriënteren op de toekomst.

De verandering gaat volgend collegejaar in. In sommige gevallen is een overgangsperiode noodzakelijk om alles op het nieuwe personeelsbeleid aan te passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl