Met Gudde keerde de zonneschijn terug in Zeist

Gudde is niet bang voor wrijving en is blij met relatieve rust

Geen Oranje op het WK, veel wisselingen in de top en karrenvrachten aan kritiek. Ziehier de situatie die Eric Gudde aantrof toen hij een jaar geleden werd aangesteld als directeur betaald voetbal van de KNVB. "Zoals wij in de pers kwamen, dat wil niemand." Hoe anders ziet de wereld in Zeist er nu uit.

Maar Gudde weet als geen ander dat de weg nog lang is. Hoe goed de prestaties van Oranje ook zijn, de kwalificatie voor de EK-eindronde is nog ver weg. "Dat is wel een hele harde doelstelling. Er zijn verschillende definities van rampen, maar als dat mislukt hebben we gefaald."

WK 2014 de norm

Hij kijkt nog eens terug op de aanstelling van Ronald Koeman als bondscoach. "We hebben diverse gesprekken gevoerd en toen bleek dat het WK van 2014 in Brazilië de norm was. De aanpak van Louis van Gaal. Dan kom je al snel uit bij Ronald Koeman."

KNVB-directeur Eric Gudde en bondscoach Ronald Koeman

Een van de belangrijkste zaken die volgens Gudde heeft bijgedragen aan de nieuwe lente rond Oranje is de verandering van accommodatie. Noordwijk werd verruild voor hotel Woudschoten in Zeist.

"Ik was best wel een beetje benauwd toen ik de eerste keer poolshoogte kwam nemen in ons nieuwe hotel. Als de spelers allemaal boven zouden zitten, dan is het foute boel. Tot mijn vreugde zag ik ze allemaal beneden. Er was een groepje aan het gamen, er werd gekaart. Toen wist ik dat het goed zat."

D-Day

Voor Gudde is 15 november een soort van voetbalbestuurlijke D-Day. Dan beslissen de clubs namelijk over de toekomst van de eredivisie. Met drie snoeihete hangijzers: de verdeling van de tv-gelden, wel of geen kunstgras en een verandering in het competitieformat.

"Ik weet als ex-directeur van Feyenoord hoe moeilijk het is om over je eigen schaduw te stappen. De belangen in de eredivisie liggen heel ver uit elkaar. Misschien moeten we naar een Italiaans model. Daar beslist een commissie die boven de partijen staat. Zoals het ook in Amerika gebeurt. Dat zou de snelheid en daadkracht hier ten goede komen."

Wat de beslissing ook niet eenvoudig maakt: het is alles of niets op 15 november. Er wordt niet afzonderlijk over de issues gestemd, alleen over het totaalpakket. "Het is een duivels dilemma", begrijpt ook Gudde.

Gudde: 'Onwijs moeilijk over je eigen schaduw heen te stappen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl