De zes speerpunten van Gudde om de crisis te verjagen
Nu de stofwolken na de presentatie van Ronald Koeman en Nico-Jan Hoogma zijn neergedaald, is het interessant om eens terug te luisteren hoe directeur Eric Gudde en zijn collega's de crisis in het Nederlandse voetbal willen aanpakken.
Na de mislukte kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Rusland liet iedereen gevraagd en ongevraagd zijn mening horen over de slechte prestaties van Oranje. Gudde ging in zijn nieuwe functie als directeur betaald voetbal van de KNVB de afgelopen drie maanden langs stafleden, internationals, bestuursleden en technisch directeuren in binnen- en buitenland.
De voormalig directeur van Feyenoord maakte daarna een analyse. Hij maakte op de persconferentie in Zeist zijn bevindingen wereldkundig. Onderverdeeld in zes punten. Hoe komen we de komende jaren met het Nederlands voetbal terug aan de internationale top?
1. Duidelijkheid bij Oranje
Gudde: "Er moet een duidelijke spelfilosofie komen bij Oranje. Verder een betere structuur in de voorbereiding en een betere interne en externe communicatie." De nieuwe directeur betaald voetbal weet wat hij wil: de discipline en duidelijkheid van bondscoach Louis van Gaal moet terug bij het Nederlands elftal. "Uit alle gesprekken kwam naar boven: Brazilië 2014 is de norm. Het is dan ook geen verrassing dat we naar dat niveau terug willen."
2. Rode draad moet terug
"Qua organisatie, werkwijze en logistiek is Oranje een los onderdeel van de KNVB geworden. Er is niet of nauwelijks afstemming met Jong Oranje en de jongere teams. En dat terwijl jongere teams dat wel met elkaar proberen. Die rode draad moet terugkomen. Van het grote Oranje tot onder de 15 jaar."
3. Geen samenwerking technische staf Oranje-clubs
"Het contact tussen de technische staf van Oranje en de clubs kan een stuk intensiever. Een goed voorbeeld daarvan is de technische staf van Jong Oranje. Daar is het contact met de clubs een stuk beter."
4. Niet doorontwikkeld, achterstand opgelopen
"Veel experts hadden het al aangegeven. Nu maak ik het ook van dichtbij mee. Iedereen heeft bij ons in de keuken kunnen kijken en de mooie dingen meegenomen en verder ontwikkeld. Maar wij veel minder... Daarom hebben we een achterstand opgelopen."
5. Evaluatie plan 'Winnaars van morgen'
"We hebben 'Winnaars van morgen' op de plank liggen. Een plan of denkrichting waarbij ik het gevoel heb dat het van niemand is."
Voormalig technisch directeur Hans van Breukelen presenteerde in de zomer van 2016 het plan. Hij zei toen: "We moeten fysiek sterker worden en mentaal groeien. We moeten zorgen dat spelers beter worden opgeleid, trainers beter worden opgeleid, in combinatie met gebruik van technologie en wetenschap". In augustus vorig jaar is Van Breukelen opgestapt.
Gudde: "D'r zitten goede dingen in. Een aantal zaken is al toegepast. Maar ook aspecten waarbij je je vraagtekens kan zetten. We zullen dat goed moeten evalueren."
6. Trainersopleiding nog onderscheidend?
"Zijn onze trainersopleidingen nog wel zo onderscheidend als ze altijd zijn geweest? Een deel van de opleiding heeft al een facelift ondergaan. Maar er is meer dan dat. De kwaliteit en kwantiteit van de docenten vragen aandacht. Juist omdat we hierin de beste willen zijn."
Om de nieuwe plannen uit te voeren is de KNVB nog op zoek naar nog een directeur. Gudde: "Het is duidelijk dat dit pakket te groot is voor één man." De KNVB is daarom naast Hoogma nog op zoek naar een directeur voetbalontwikkeling. "We hebben besloten wat zaken te splitsen. Het is voor één man echt niet te doen."
Contact met profclubs
Hoogma krijgt het Nederlands elftal, Jong Oranje, Oranje voor spelers onder de 20 jaar en het hoogste vrouwenteam onder zijn hoede. De toekomstig directeur voetbalontwikkeling gaat zich bezig houden met de jeugdige nationale ploegen en de trainersopleidingen. Hij zal ook veel contact houden met de profclubs.
"We nemen de komende maanden de tijd om de meest geschikte kandidaat te vinden", zei Gudde. "Het is niet zo dat we al een naam hebben."