Jordan Peterson als gast bij Room for Discussion
NOS Nieuws

UvA-docenten met dood bedreigd om kritiek op Canadese gastspreker

Enkele docenten aan de Universiteit van Amsterdam zijn bedreigd naar aanleiding van hun oproep aan de leiding van de universiteit om stelling te nemen tegen de komst van gastspreker Jordan Peterson, een omstreden Canadese cultuurcriticus.

Peterson was door discussieplatform Room for Discussion uitgenodigd voor een interview vanmiddag op een UvA-campus in het centrum van de stad. De Canadees staat bekend om zijn onomwonden kritiek op politieke correctheid en feminisme. Tegenstanders beschuldigen hem onder meer van het propageren van vrouwenhaat.

De aankondiging van zijn komst leidde tot veel beroering onder critici. Zo'n honderd medewerkers en enkele studentengroepen startten een petitie waarin ze vroegen om een extra spreker bij de discussie, om zo een betere balans te krijgen. Die oproep werd door de organisatie genegeerd.

Op zijn website reageerde Peterson voorafgaand fel op de kritiek. "Tot in Amsterdam, lafaards, vingerwijzers en totalitaire wannabes."

Doodsbedreiging in e-mail

Enkele docenten kregen bedreigingen naar aanleiding van hun publicatie gisteren in universiteitsblad Folia. In een open brief riepen elf docenten het college van bestuur van de universiteit op zich uit te spreken tegen Peterson.

"Het is belangrijk dat de UvA officieel in het geweer komt tegen pogingen om leden van onze gemeenschap te dehumaniseren", staat in het artikel.

Zeker een van de ondertekenaars maakte bij de politie melding van het voorval en plaatste de doodsbedreiging die zij via e-mail ontving op Twitter. Ze voegde daar de reactie van de politie op haar melding aan toe. Vermoedelijk zijn vijf of zes andere docenten ook met de dood bedreigd.

De politie laat weten dat de reactie op de melding voorbarig is geweest. In de mail schreef de politie dat "ondanks de dreigende toon, geen strafrechtelijke bedreigingen in deze mail worden geuit". Een woordvoerder laat weten dat die opmerking onjuist is. "Het is aan de officier van justitie om dat te bepalen. Wat we in de brief zeggen, klopt niet."

Volgens de woordvoerder is inmiddels contact gezocht met de docente die melding maakte van de bedreiging. Haar is geadviseerd aangifte te doen van bedreiging.

De UvA zegt het "erg vervelend" te vinden dat het debat over de komst van Peterson zo is gepolariseerd. De universiteit vindt de bedreigingen "volstrekt onaanvaardbaar" en wijst deze "in de krachtigste bewoordingen af".

Vanwege de grote belangstelling besloot de UvA vanmiddag alleen studenten en medewerkers van de universiteit toe te laten. Het debat was te volgen via een livestream op Facebook en verliep zonder incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl