President Trump kijkt toe hoe zijn vrouw Melania een roos legt bij een monument bij de synagoge in Pittsburgh AFP

President Trump heeft in Pittsburgh zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op een synagoge. Een terrorist doodde daar zaterdag elf joden tijdens de sabbatdienst.

In de Tree of Life-synagoge staken Trump en zijn vrouw Melania kaarsen aan. Buiten legden ze stenen en witte rozen bij de elf davidssterren die de slachtoffers symboliseren. Het leggen van een steen is een joods begrafenisritueel. Ook Trumps dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner waren meegereisd, evenals minister van Financiën Steven Mnuchin. Zij zijn allen joods.

Later ging het gezelschap naar een ziekenhuis waar drie politiemensen worden verpleegd die gewond raakten in het vuurgevecht met terrorist Robert Bowers.

De president werd niet door iedereen met open armen ontvangen:

Niet iedereen blij met Trumps bezoek aan Pittsburgh

Diverse nabestaanden van de slachtoffers hadden vooraf te kennen gegeven dat ze niet wilden dat hij er zou zijn op de dag dat hun geliefden worden begraven. Zij willen dat hij zich eerst duidelijk uitspreekt tegen racistische en antisemitische organisaties.

De gouverneur van de staat Pennsylvania sloot zich daarbij aan. Ook de Democratische burgemeester Peduto zei dat hij niet van plan was om Trump te begroeten. Hij vond dat Trump met de nabestaanden had moeten overleggen.

Duizenden tegenstanders van Trump demonstreerden op verschillende plekken in de stad, onder meer vlak bij de synagoge. Ze scandeerden leuzen als "President haat, verlaat onze staat" en "Woorden hebben betekenis".

Demonstratie tegen de komst van president Trump in Pittsburgh AFP

STER reclame