Dagelijks ademen zo'n 1,8 miljard kinderen zwaar vervuilde lucht in
NOS NieuwsAangepast

WHO: '93 procent kinderen wereldwijd ademt dagelijks vervuilde lucht in'

Elke dag ademt 93 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar in de wereld lucht in die zo vervuild is, dat het hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport.

In het rapport onderzocht de WHO het effect van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen wereldwijd. Daaruit blijkt dat zo'n 1,8 miljard kinderen dagelijks zwaar vervuilde lucht inademen. De gevolgen kunnen dodelijk zijn. In 2016 zijn naar schatting bijna 600.000 kinderen onder de vijftien overleden aan acute infecties van de luchtwegen door vervuilde lucht. Het overgrote deel van hen is onder de vijf jaar.

"Luchtvervuiling belemmert de groei van de hersenen van kinderen en beïnvloedt hun gezondheid op meer manieren dan we vermoedden", zegt Maria Neira, WHO-directeur Volksgezondheid en Milieu. Volgens het onderzoek is luchtvervuiling een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van kinderen. Van het aantal sterfgevallen wereldwijd onder kinderen jonger dan vijf jaar is 1 op de 10 door de gevolgen van ernstige luchtvervuiling.

Extra kwetsbaar

Een van de redenen waarom jonge kinderen extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van luchtvervuiling is dat ze sneller ademen dan volwassenen, en dus meer vervuilende stoffen binnen krijgen, blijkt uit het rapport. Kinderen zijn ook kleiner, en leven dichter bij de grond. Hier zijn sommige stoffen het sterkst geconcentreerd. Ook zijn de stoffen extra schadelijk omdat hun hersenen en lichaam zich nog volop ontwikkelen.

Volgens de WHO lopen kinderen die zijn blootgesteld aan ernstige vormen van luchtvervuiling later in hun leven een groter risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. Ook kan de luchtvervuiling astma en kinderkanker veroorzaken.

Wereldkaart

De Belgische krant De Morgen heeft een interactieve kaart gemaakt waarop te zien is hoe het wereldwijd staat met de luchtvervuiling. Daarop is te zien dat het zuiden van Nederland en het noorden van België horen bij gebieden waar de lucht behoorlijk is verontreinigd met stikstofdioxide (NO2). Antwerpen is een van de 50 hotspots met de meeste NO2-vervuiling, maar vooral ook rond Rotterdam is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit.

Wereldwijde aanpak

Het rapport wordt morgen gepresenteerd bij de start van de eerste Wereldconferentie over Luchtvervuiling en Gezondheid, die de WHO deze week in Genève houdt. De organisatie roept hierbij alle landen op om actie te ondernemen. Landen komen bij elkaar om nieuwe afspraken te maken over de wereldwijde aanpak van luchtvervuiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl