Zonsopkomst in de Noordoostpolder bij Kraggenburg
NOS Nieuws

Zomertijd blijft voorlopig, discussie over afschaffing te ingewikkeld

De klok zal ook de komende jaren nog regelmatig een uur verzet worden: voorlopig komt er geen einde aan de zomer- en wintertijd. De Europese ministers van Transport vinden de discussie te ingewikkeld om nu al een besluit te nemen.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de Europese Commissie om volgend jaar al het verzetten van de klok af te schaffen. De Commissie heeft alle lidstaten gevraagd om met plannen te komen over hoe ze dat willen doen en welke tijd ze dan nemen.

Vooral de luchtvaart heeft moeite om zich op zo'n korte termijn aan te passen, zo liet de Oostenrijkse minister Hofer vandaag weten. Oostenrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Hofer verwacht dat de zomertijd op zijn vroegst pas in 2021 afgeschaft kan worden.

Lappendeken

Nederland wil, welke tijd ook wordt gekozen, in ieder geval dezelfde tijd als Duitsland en de andere Beneluxlanden. Vlaanderen wil ook weer dezelfde tijd als Frankrijk en heel België wil een volksraadpleging.

Nederland heeft officieel nog geen standpunt ingenomen over de kwestie. Een aantal lidstaten vindt dat handhaving van het huidige systeem met een zomer- en wintertijd een optie in de onderhandelingen moet zijn.

Uiteindelijk moet de Europese Commissie de voorstellen van de lidstaten goedkeuren om te voorkomen dat in Europa een lappendeken van verschillende tijdzones ontstaat: dat zou namelijk slecht zijn voor het bedrijfsleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl