Vichai Srivaddhanaprabha
NOS Voetbal

Srivaddhanaprabha blijft voor altijd man achter droomtitel Leicester

Leicester is in shock na de helikoptercrash waarbij de geliefde eigenaar van de plaatselijke voetbalclub is omgekomen. De Thaise miljardair Vichai Srivaddhanaprabha had Leicester City sinds 2010 in handen. Onder zijn leiding werd de club landskampioen, het grootste succes sinds de oprichting in 1884.

Srivaddhanaprabha was geliefd bij veel supporters. De Thai stak miljoenen in de club. Dankzij die financiële steun konden de spelers worden binnengehaald die in 2016 tegen alle verwachtingen in clubs als Chelsea, Arsenal en Manchester City achter zich hielden.

"Hij is een succesvolle zakenman en hij doet alles om te slagen", zei zoon en vicevoorzitter van Leicester City, Aiyawatt over hem na het kampioenschap. "Het was zijn droom om een voetbalclub te bezitten en er een succes van te maken. Dat is aardig gelukt."

Miljardair met vier kinderen

Na het succes bedankte Srivaddhanaprabha de voetballers op zijn eigen manier: iedere speler van het kampioensteam kreeg een BMW uit de I8-klasse cadeau. De kosten van dit extraatje worden geschat op zo'n 2,3 miljoen euro; negentien keer 123.000 euro.

Over geld hoefde de zakenman zich immers geen zorgen te maken. Hij had een fortuin vergaard met de winkelketen King Power Duty Free. Het bedrijf begon met één winkel in Bangkok en groeide uit tot de grootste belastingvrije retailer van Thailand. Zijn vermogen werd geschat op ruim 4 miljard euro.

Srivaddhanaprabha was getrouwd en had vier kinderen. De achternaam van het gezin was eerst Raksriaksorn. Vanwege de vele bijdrages van vader Vichai aan goede doelen in Thailand, kreeg de familie in 2012 een nieuwe achternaam van de koning.

Vanaf dat moment zouden ze door het leven gaan als Srivaddhanaprabha, wat zoveel betekent als 'licht van de voortschrijdende roem'.

Vader en zoon Srivaddhanaprabha na een wedstrijd in 2016

Vader Vichai behoorde jaren tot de rijkste mannen van Thailand. Het was voor hem dan ook geen probleem om in 2010 voetbalclub Leicester City voor zo'n 50 miljoen euro te kopen. Hij was daarvoor al drie seizoenen bij de club betrokken geweest als shirtsponsor. Leicester City speelde op het moment van de overname nog in de Championship, het tweede niveau in Engeland.

Een jaar later werd Srivaddhanaprabha voorzitter, zijn zoon Aiyawat nam het vicevoorzitterschap op zich. Vader en zoon investeerden flink in het team, de trainingsfaciliteiten en het stadion.

Cadeautjes voor spelers en fans

De investeringen betaalden zich uit toen Leicester in 2014 promoveerde naar de Premier League. Na die prestatie trakteerde de miljardair het team op een maaltijd met kaviaar in een Londens sterrenrestaurant. Daarna gaf hij elke speler 10.000 pond voor een gokje in een casino.

Ook de fans konden geregeld op een traktatie rekenen. Bij speciale aangelegenheden deelde de Thai gratis bier uit en op zijn 60ste verjaardag gaf hij zestig seizoenskaarten weg.

Volgens ingewijden waren de Thaise voorzitters zeer betrokken bij de club. "Ze willen altijd het beste van het beste", vertelde clubman Alan Birchenall twee jaar geleden aan tabloid de Daily Mail. "Ze zijn fantastisch, we hebben bij Leicester City ongelooflijk veel geluk met ze."

Srivaddhanaprabha speelde zelf graag polo. Hij bezat een polo-club in Bangkok. Daarnaast kocht hij in 2017 ook de Belgische voetbalclub Oud-Heverlee Leuven, die uitkomt in de Belgische eerste divisie. Ook bij die club had hij grote plannen. Maar na de gebeurtenissen van zaterdagavond, ligt alles voorlopig waarschijnlijk even stil.

De dag na de crash kwamen supporters bij elkaar om bloemen neer te leggen. Veel fans zijn geschokt:

'Ik dacht: dit is nepnieuws, dit is niet waar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl