Vermetten omhelst en zingt met zijn tennispartner
NOS Nieuws

Omhelzing van Nederlandse Invictus-sporter ontroert Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Dat de Invictus Games niet alleen maar draaien om medailles binnenhalen, heeft de Nederlandse Bosnië-veteraan Edwin Vermetten wel bewezen. Tijdens een tenniswedstrijd hielp Vermetten zijn teamgenoot Paul Guest toen de Brit in paniek raakte door een overvliegende helikopter.

Vermetten haastte zich naar Guest om hem te troosten. Met de voorhoofden tegen elkaar gedrukt zongen ze Let it go. Voor deze heldhaftige actie kreeg Vermetten tijdens de sluitingsceremonie uit handen van prins Harry een speciale prijs. "Zo ziet kameraadschap eruit", aldus de prins.

Nederlander geëerd door prins Harry

De 53-jarige Guest raakte in 1987 gewond toen hij als landmijnspecialist diende in Noord-Ierland. Door zijn posttraumatische stressstoornis veroorzaakte het geluid van de helikopter een herbeleving in Guest die zo hevig was dat hij niet kon serveren.

"Kijk me in mijn ogen en zing het lied uit Frozen", zei Vermetten over zijn oplossing. "Dit was het moment waarop hij het los kon laten. En dat deed hij, hij liet het allemaal gaan."

Niet alleen wonnen de twee daarna hun wedstrijd, het moment ontroerde ook veel mensen op de tribunes. Het verhaal werd breed uitgemeten in Australische kranten.

Ja, ik heb net goud gewonnen, maar daar draait het echt niet om.

Kogelstoter Martin Tye

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Die olympische gedachte lijkt gemaakt voor de Invictus Games. De wedstrijden zijn bedoeld voor gewonde militairen. Ze zitten in rolstoelen, missen armen en benen of hebben te maken met ernstige psychische klachten.

"Ja, ik heb net goud gewonnen, maar daar draait het echt niet om." De Engelse Martin Tye heeft net het kogelstoten gewonnen. Vanuit zijn rolstoel stootte hij de zes kilo zware kogel meer dan tien meter weg, een persoonlijk record. Hij zit te glunderen, maar benadrukt onmiddellijk dat de sportieve prestatie slechts een bonus is. "Het is geweldig om deel te nemen, om weer onderdeel te zijn van een team."

Het sportevenement helpt de deelnemers bij hun revalidatieproces, maar is ook bedoeld om bij de buitenwereld begrip en respect te creëren voor veteranen die hun land dienden. De 500 deelnemers worden zorgvuldig geselecteerd. Niet iedereen kan zo'n groot evenement aan, met veel lawaai en veel indrukken.

De Britse Martin Tye

Voor wielrenner Edwin de Wolf waren het zijn derde Games. Hij veroverde in Sydney twee bronzen plakken, een bij de tijdrit en de ander tijdens het criterium. Toch is hij maar matig tevreden over zijn prestaties. De Wolf rijdt met één been. In de koers nam hij het op tegen wielrenners met minder zware handicaps. Goud en zilver gingen naar een wielrenner met één oog en een rijder met slechts één arm.

Bij de Paralympics is de competitie eerlijker, vindt De Wolf. Daar wordt gewerkt met verschillende handicapklassen, maar de Invictus Games zijn een paar slagen kleiner dan de Paralympics. Om voldoende mensen tegen elkaar uit te kunnen laten komen worden handicapklassen bij elkaar gevoegd. "Daarom voelen die bronzen plakken voor mij als goud."

De Wolf tijdens de Invictus Games vorig jaar in Toronto

De Nederlandse rolstoelbasketballers verloren hun finale van Amerika, maar aanvoerder Jelle van der Steen stal de show toen hij Meghan Markle verleidde tot een kus. Ook die foto's gaan inmiddels de wereld over.

"Weergaloos." Zo omschreef Van der Steen deze Invictus Games, en niet alleen vanwege de kus. Hij kon een gouden tennismedaille met Ronald van Dort en een zilveren medaille op zijn conto bijschrijven.

De Invictus Games zijn een geesteskindje van de Britse prins Harry. De eerste editie werd dan ook gehouden in Londen. Daarna volgden Orlando, Toronto en afgelopen week Sydney. In Australië waren de wedstrijden de hele week live op televisie te volgen en buitenlandse media zijn volop aanwezig om het evenement te verslaan. Vooral basketbal, rugby en zwemmen zijn populair.

De vijfde Games worden in mei 2020 in Den Haag gehouden, zodat het evenement samenvalt met 75 jaar vrijheid in Nederland. Het organiserend comité is aanwezig in Sydney en vliegt deze week van de ene afspraak naar de andere. "Het is heel zinvol om achter de schermen te kunnen kijken. Dat kunnen wij weer meenemen om onze plannen te verbeteren", zegt ceo Conny Wenting. Bovendien hoopt ze alvast zoveel mogelijk afspraken met sponsors te maken.

Prins Harry met zijn vrouw Meghan Markle tijdens de sluitingsceremonie

Waar de Games in Sydney plaatsvinden in enorme Olympische stadions, wordt voor Den Haag juist gedacht aan een compactere vorm. Het evenement moet plaatsvinden in het Zuiderpark.

Ook de sfeer moet anders. De Invictus Games zullen minder als sportevenement worden neergezet. Volgens de organisatie moet het terrein eerder een festivalsfeer krijgen, met foodtrucks, bands en standjes.

Advertentie via Ster.nl