Denzel Dumfries viert feest
NOS Voetbal

Dumfries leeft de droom: 'Met dank aan Alex Pastoor'

Een transfer naar PSV, puike prestaties in de Champions League, een debuut voor en sterk spel in Oranje, een goal en assist tegen FC Groningen; het leven lacht Denzel Dumfries toe. Of, zoals hij het zelf met gevoel voor understatement zegt: "Ik mag niet klagen."

Dumfries lacht er gul bij. De 22-jarige Rotterdammer beseft ook dat het allemaal razendsnel met hem gaat. Ruim vier jaar geleden nog actief voor de amateurs van Barendrecht, inmiddels onomstreden bij PSV en de gedoodverfde rechtsback van het Nederlands elftal.

"Ik ben dankbaar dat ik dit allemaal mag meemaken", aldus Dumfries. "Het is een uitdaging om het vol te houden, andere doelstellingen te halen en door te denderen."

Winnende goal

Over doordenderen gesproken. FC Groningen-PSV was 85 minuten oud toen Dumfries de bal veroverde op eigen helft, er een indrukwekkende rush van zo'n zeventig meter uitgooide en keeper Sergio Padt kansloos liet met een bekeken balletje door diens benen.

Dumfries: 'Ik mag niet klagen, uitdaging om door te denderen'

"Ik dacht: dit is het moment, schiet hem tegen de touwen. Gelukkig gaat hij erin", zegt Dumfries, die ook al de assist gaf bij de 1-1 van Donyell Malen.

Dat de verdediger bij de 1-2 zo rustig bleef voor het vijandelijke doel, dankt hij naar eigen zeggen aan Alex Pastoor. Dumfries speelde tussen 2015 en 2017 anderhalf seizoen onder de Amsterdammer bij Sparta.

"Hij zei: 'Je bent zo snel en je dendert zo hard de zestien in, maar adem in en neem wat gas terug op het moment dat je een keuze moet maken'. Voorheen bleef ik op volle snelheid doorlopen. Die tip werkt wel, het ging me vandaag goed af. Dus daar moet ik hem de credits voor geven."

Bewuste actie

Ook Dumfries' trainer Mark van Bommel is onder de indruk van de koele afronding van zijn rechtsback. "Ik vroeg hem of hij dat bewust gedaan had. Dat was ook nog zo, zei hij", lacht Van Bommel. "Mooi dat Denzel op het einde nog die inhoud heeft en ook nog het overzicht."

Van Bommel: 'Had wel verwacht dat het een heel moeilijk avondje zou worden'

Mooi én noodzakelijk. PSV stevende tot die bevrijdende goal af op het eerste puntenverlies van dit eredivisie-seizoen. En dat op bezoek bij de nummer laatst.

"Ik niet verwacht dat het zo'n wedstrijd zou worden en dat het zo eindigt, maar ik had wel verwacht dat het een heel moeilijk avondje zou worden", zegt Van Bommel echter. "FC Groningen zit in de moeilijkheden, zal opportunistisch gaan spelen. Daar moet je je tegen weren en voor rust deden we dat gewoon niet goed."

Overal stapje te laat

"We kwamen voor rust overal een stapje te laat, gingen de duels niet goed in", vult Dumfries aan. "Dat is niet goed, wij moeten volle bak gas geven."

Van Bommel: "In de tweede helft hadden we meer de controle. Maar het was een opener wedstrijd dan we wilden, dan ben je blij dat Denzel op het laatst een sprint maakt van een meter of zeventig, waar een speler van Groningen kramp krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl