Megyn Kelly ANP

De Amerikaanse televisiepresentator Megyn Kelly is door de leiding van NBC van de zender gehaald. Begin deze week kwam een opmerking in haar programma Megyn Kelly Today haar op veel kritiek te staan. Kelly vroeg zich hardop af waarom het zo erg is om je gezicht zwart te maken als onderdeel van een uitdossing voor Halloween.

Op sociale media was daarover veel verontwaardiging. Kelly's opmerking werd gezien als een verdediging van blackface, een term in de Verenigde Staten voor een zwartgeschminkt gezicht dat in theatervoorstellingen wordt gebruikt om een karikatuur van een Afro-Amerikaan voor te stellen.

In de uitzending van woensdag bood Kelly in tranen haar verontschuldigingen aan voor de opmerking. Een dag later had NBC het live-programma vervangen door een compilatie van vorige uitzendingen.

De presentator werd in januari vorig jaar voor veel geld gehaald van Fox News, de zender die wordt gezien als rechts-conservatief en activistisch. Ze was daar een van de sterpresentatoren.

Bij NBC had ze een programma dat lichter van toon was met informatie en entertainment, waarbij ze de emotie niet schuwde. Daarnaast deed ze grotere interviews. In maart sprak ze uitgebreid met de Russische president Poetin.

#MeToo

Megyn Kelly kreeg veel waardering voor haar interviews met vrouwen die Trump beschuldigden van ongepast gedrag. Kelly sprak ook met vrouwen die zeiden dat ze slachtoffer waren van machtige mannen als filmproducent Harvey Weinstein, Fox-presentator Bill O'Reilly en politici op Capitol Hill. Ze wordt gezien als een belangrijke factor in de verspreiding van de bekendheid van de #MeToo-beweging.

Tegelijkertijd had ze interviews met Hollywoodsterren als Jane Fonda en Debra Messing waarin ze zich volgens critici van een zeer vijandige kant liet zien.

Volgens bronnen onderhandelt Kelly nu over ontbinding van haar miljoenencontract. Ze zou 20 miljoen dollar per jaar krijgen voor haar werk bij NBC. Kelly had een contract voor drie jaar. Dat was nu ongeveer op de helft.

STER reclame