Een patiënt verlaat het failliete MC Slotervaart ANP

Alle patiënten die in het MC Slotervaart in Amsterdam waren opgenomen, zijn verplaatst. Alleen de poliklinieken van het ziekenhuis zijn nog open.

Het ziekenhuis werd gisteren failliet verklaard en voor 15.00 uur vanmiddag moesten alle opgenomen patiënten naar een ander ziekenhuis zijn gebracht. Gisteravond rond 22.00 uur waren dat nog zo'n vijftig patiënten.

Bij het Slotervaart-ziekenhuis reageerden personeelsleden en bezoekers emotioneel:

Emoties bij ingang MC Slotervaart: 'Het moet maar, patiënten gaan voor'

Een crisisteam heeft per patiënt bepaald waar deze het beste heen kon worden gebracht. Zo'n 20 tot 35 ambulances hebben de patiënten verplaatst naar andere ziekenhuizen in Amsterdam of locaties elders in Noord-Holland.

'Overdonderd en verdrietig'

Burgemeester Halsema bracht na het vertrek van de patiënten een bezoek aan het ziekenhuis. Ze sprak met het personeel, dat volgens de burgemeester "overdonderd en verdrietig" is.

Volgens Halsema "moet de zorgverzekeraar wel meer aan de bak" om ook de zorg voor de poliklinische patiënten goed te regelen. Ze hoopt dat daar de komende weken meer duidelijkheid over komt.

Amsterdam kan daar geen rol in spelen, zei ze. "Als gemeente staan we een beetje met de rug tegen de muur. In principe is dit de verantwoordelijkheid van het Rijk en de zorgverzekeraars. Maar het is wel ons ziekenhuis. Het staat in onze stad."

Poliklinieken

De poliklinieken van het Slotervaart-ziekenhuis blijven vooralsnog gewoon open. De curator die zich bezighoudt met de afwikkeling van het faillissement zei gisteravond in Nieuwsuur dat de zorgverzekeraars daarvoor een lening hebben verstrekt.

Patiënten worden door het ziekenhuis gebeld als hun afspraak op de polikliniek elders moet plaatsvinden. In de komende weken worden alle poliklinische patiënten overgedragen.

Ook de MC IJsselmeerziekenhuizen werden gisteren failliet verklaard. In overleg met de curatoren is besloten dat de locaties in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten voorlopig open blijven. Wel moeten de patiënten de komende weken uitwijken naar andere ziekenhuizen.

STER reclame