Patiënten van het MC Slotervaart worden overgebracht naar andere ziekenhuizen
NOS Nieuws

Laatste dag voor MC Slotervaart: 'Geen idee wat er met mij gaat gebeuren'

Om 15.00 moeten alle patiënten uit het MC Slotervaart in Amsterdam zijn verhuisd. Het ziekenhuis is gisteren failliet verklaard en sluit zijn deuren; openhouden kost te veel geld. De patiënten worden vandaag met 20 tot 35 ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt.

Voor patiënten die niet hoeven te verblijven in het ziekenhuis, maar alleen de poli moeten bezoeken, gaat de zorg vooralsnog door. De curator die zich bezig houdt met de afwikkeling van het faillissement zei gisteravond in Nieuwsuur dat de zorgverzekeraars daarvoor een lening hebben verstrekt. In de komende weken worden ook de poliklinische patiënten overgedragen.

Op de laatste dag gingen personeel en patiënten met een dubbel gevoel het ziekenhuis in:

'Sombere dag, maar het moet, patiënten gaan voor'

Niet alleen de patiënten, ook de 1095 medewerkers van het MC Slotervaart moeten op termijn weg. Voor de ingang van het ziekenhuis praat NOS-verslaggever Joris van de Kerkhof met een van hen, een teamleider anesthesie. "Er wordt niet meer geopereerd vandaag", zegt ze. "Er is wel nog wel een heleboel te doen vandaag, vooral administratief en om op te ruimen."

Voor het personeel in loondienst dat nog even blijft werken, neemt het UWV de salarisbetalingen over. Wat er daarna met het personeel gebeurt is nog niet duidelijk.

Het was een ontzettend leuk ziekenhuis, door de sfeer en het 'je en jij' tegen elkaar.

Medewerker MC Slotervaart

"Ik heb geen idee wat er met mij gaat gebeuren", zegt de medewerker tegen Van de Kerkhof . "Ik ben al wat ouder dus ik moet nog maar zien wat er op mijn pad komt. Ik denk dat mijn medewerkers wel ergens anders aan de bak kunnen, maar het blijft toch wrang. Het was een ontzettend leuk ziekenhuis, door de sfeer en het 'je en jij' tegen elkaar. Hard werken maar toch ook heel erg leuk en gezellig."

"We gaan na het werk met z'n allen wat drinken. Juist nu heb je elkaar nodig." Daarna loopt ze het ziekenhuis in. De tranen stonden in haar ogen, ziet Van de Kerkhof.

Andere ziekenhuizen

De sluiting van MC Slotervaart heeft geen acute gevolgen voor de ziekenhuizen in de buurt. Er zijn voldoende alternatieven waar patiënten terechtkunnen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De norm dat mensen binnen 45 minuten bij een ziekenhuis moeten kunnen zijn, wordt daar eenvoudig gehaald.

Ook de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn failliet verklaard. Daarbij gaat het om het ziekenhuis MC Zuiderzee in Lelystad en poliklinieken in Dronten, Emmeloord en op Urk. Jaarlijks bezoeken ruim 70.000 patiënten het ziekenhuis en er werken 821 mensen. Deze locaties blijven voorlopig open, heeft ook de rechtbank Midden-Nederland bevestigd.

Verslaggever Lidwien Gevers is bij het ziekenhuis. Ze legt uit wat er vandaag gaat gebeuren voor patiënten en werknemers:

'Verhuizing patiënten lijkt soepel te verlopen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl