De spelers van VVV-Venlo vieren de overwinning
NOS Voetbal

VVV hoopt nog lang te kunnen grappen over Europees voetbal

  • Corné Hendriks

    Verslaggever Sport

  • Corné Hendriks

    Verslaggever Sport

Kijk naar Teletekstpagina 819 en het lijkt of er iets mis is. VVV-Venlo, de bescheiden club uit Venlo en twee jaar geleden nog eerstedivisionist, staat vijfde. Bij winst vrijdagavond in Emmen is die plek nóg steviger in handen.

De afsluitende training op donderdag is eigenlijk besloten, maar bij VVV doen ze deze week niet zo moeilijk. In stadion De Koel ramt Johnatan Opoku een bal vanaf twintig meter in de kruising. Trainer Maurice Steijn doet alsof hij uit zijn slof schiet: "Verdorie Johnatan, dat moet je morgen doen!"

Datumprikker

De sfeer kan niet beter in Venlo. Na de thuiszege op ADO (2-0) klonk het welbekende 'Wij gaan Europa in' vanaf de tribunes. Een dag later maakte de afdeling communicatie een datumprikker aan. Of iedereen even zijn beschikbaarheid kon doorgeven voor 27 mei 2020. Op die dag staat namelijk de finale van de Europa League gepland.

Steijn kan wel grinniken om dat soort ludieke acties. "Zo vaak komt het niet voor dat een club als VVV na negen duels vijfde staat. En ik neem aan dat onze supporters met hun lied bedoelden dat we in de zomerstop met z'n allen op vakantie gaan..."

Tussen de grappen door doet de Hagenaar wat van hem wordt verwacht: de verwachtingen temperen. "In principe is dit natuurlijk geen reëel beeld van waar we aan het eind van de rit waarschijnlijk zullen staan."

Maurice Steijn is dolgelukkig met de 2-0 thuiszege op ADO Den Haag

Toch is er iets bijzonders gaande bij VVV. Twee van de drie nederlagen waren tegen Ajax en PSV. Min of meer ingecalculeerd dus. Die derde, uit bij Excelsior, was onnodig en tegen de verhouding in.

"Het valt goed in elkaar bij ons", probeert Steijn de knappe seizoensstart te verklaren. "We hebben veel moeten verkopen om de club helemaal gezond te maken. Dat is gelukt. De spelers die we hebben gehaald zijn vooral gehuurd en met hen begint het nu echt op zijn plaats te vallen."

Jay-Roy Grot is een van die huurlingen. De 20-jarige jeugdinternational wordt gehuurd van Leeds United en speelde daarvoor voor NEC. Tegen ADO maakte hij de 2-0. Wie hem vorig jaar in Engeland op het tweede niveau zag voetballen, snapt de opluchting die hij voelde toen hij zijn tweede van het seizoen maakte.

Bij Leeds, waar zijn contract nog drie seizoenen doorloopt, werd Grot al snel als miskoop bestempeld en zelfs uitgejouwd door eigen fans. Met zijn lengte (1.94 meter) en tatoeages oogt hij weliswaar stoer, de aanvaller is toch vooral een gevoelsmens. En dus deed het pijn.

Jay-Roy Grot is blij met zijn goal tegen ADO Den Haag

"Dat was zwaar, ja. Het heeft veel gedaan met mijn zelfvertrouwen en plezier in voetballen. Daar ben ik hier nu naar op zoek. En we zijn goed op weg..."

Grot hoopt stiekem dat ze bij Leeds meekijken. "Want dat blijft toch mijn club. Ik hoop hier zoveel mogelijk goals te maken. Dan hoor ik vanzelf wel of ze het daar goed genoeg vinden."

Genieten in Venlo

En Steijn? Die wil vooral nog heel lang bij VVV blijven. Afgelopen zomer verlengde hij tot ieders verrassing zijn contract bij VVV en niet lang daarna kwam ook zijn gezin over uit Den Haag.

"Ik mis Den Haag totaal niet. Ik ben afgelopen week snel op en neer gegaan, maar ik was blij dat ik weer terug was in Venlo. Ik vind het hier heerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl