Nederlandse handbalmannen goed van start in EK-kwalificatie

Nederlandse handballers zetten Estland eenvoudig aan de kant

De Nederlandse handballers hebben in Sittard hun eerste EK-kwalificatieduel simpel met 35-25 gewonnen van Estland, dat de zwakste broeder is in de groep met ook Letland en favoriet Slovenië.

Nederland duldde Estland, dat eind 2017 in een oefentoernooi met 37-21 geklopt werd, tot 9-7 in z'n nabijheid. Halverwege de eerste helft werd het tempo echter opgevoerd en bij rust was het al 17-10.

Na de pauze hield Oranje simpel stand en kon zelfs doelman Bart Ravensbergen, die de geblesseerde Gerrie Eijlers verving, drie keer scoren omdat Estland soms zijn keeper liet plaatsmaken voor een veldspeler.

Oranje kan zich voor het eerst plaatsen voor het EK, dat in 2020 tot 24 landen wordt uitgebreid. Het nam in een grijs verleden (1961) wel deel aan het WK.

Trefzekere doelman Ravensbergen: 'Vandaag goede basis gelegd'

"Vanaf het begin zitten we er goed in, maar we vergaten onszelf te belonen", zei Ravensbergen over het begin van de wedstrijd. "Op een gegeven moment begint het te lopen, pak ik wat ballen en kun je een gaatje slaan. Dan is het lekker handballen."

"Vandaag hebben we een goede basis gelegd", relativeert Ravensbergen enigszins de overwinning, "maar de week is pas geslaagd als we ook van Letland winnen. Dat EK moeten we zeker halen. Dat is onze missie."

Goal gepikt

Dat hij drie keer scoorde, komt niet zo vaak voor volgens de doelman van het Duitse HSG Nordhorn-Lingen.

"Ik heb er gisteren op getraind en het is leuk dat je het zo kan belonen. Er wordt er zelfs nog eentje van me gepikt", zegt hij met een grote glimlach. "Dat accepteren we dan maar."

Slovenië wint van Letland

Woensdag werd de eerste wedstrijd in groep 4 gespeeld. Slovenië was daarin met 27-21 te sterk voor Letland.

Komende zondag is de tweede speelronde. Dan moet Nederland op bezoek bij Letland en is Estland de gastheer van Slovenië.