Google blaast campus Berlijn af na 'Fuck off Google'-protesten
Na aanhoudende protesten tegen de komst van een Google-campus in Berlijn, heeft de Amerikaanse techgigant besloten om van de plannen af te zien. Het bedrijf wilde in de Duitse hoofdstad een campus openen voor technische start-ups, maar kondigde gisteren aan de ruimte ter beschikking te stellen voor twee lokale non-profitorganisaties.
Al sinds de bekendmaking van de plannen twee jaar geleden wordt tegen de komst van de Google-campus gedemonstreerd. Elke maand waren er demonstraties voor de beoogde locatie, een grote oude elektriciteitscentrale van 3000 vierkante meter in de populaire wijk Kreuzberg. Stickers of grafitti met de tekst 'Fuck off Google' of 'Google ist kein guter Nachbar', vind je door de hele stad.
De actievoerders vreesden dat door de komst van veelverdieners van Google de wijk verder zou 'gentrificeren'. Berlijn heeft nu al te kampen met de snelst stijgende huurprijzen ter wereld, vorig jaar gemiddeld zo'n 20,7 procent. In het hippe Kreuzberg stijgen de prijzen nog veel sneller, daar ging de gemiddelde prijs van een huurwoning in een jaar ruim 70 procent omhoog. De 'gewone' Kreuzberger wordt uit de wijk gejaagd, zeggen de tegenstanders, omdat ook de horeca en bedrijven in de wijk zich aanpassen aan de nieuwe vermogende bewoners.
In hoeverre de protesten hebben meegespeeld bij de beslissing van Google om zich terug te trekken, daar laat het bedrijf zich nogal omfloerst over uit. Het besluit is genomen "in overleg met onder andere de buurtbewoners, de politiek en belangenorganisaties", zegt Ralph Bremer van Google. Ze zijn trots dat er nu "een huis voor sociaal engagement" komt. "Alleen door dialoog en samenwerking kunnen zulke toffe oorden ontstaan", aldus Bremer.
De sleutels van de bedrijfsruimte zijn inmiddels overhandigd aan betterplace.org en Karuna. Google betaalt de komende vijf jaar nog de huur.
De actievoerders vieren de beslissing van Google als een overwinning. Ook in het Berlijnse stadhuis zijn ze blij met deze oplossing. Maar vanuit de oppositie klinken hele andere geluiden.
Een fataal signaal voor ondernemers die zich in Berlijn of in Kreuzberg willen vestigen, noemt leider van de liberale FDP Sebastian Czaja het in de Berliner Zeitung. "Kom hier vooral niet heen, dat is wat is wat de boodschap is." Ook de CDU noemt het een tegenslag voor Berlijn als aantrekkelijke stad voor start-ups. "Het imago van de stad is hierdoor flink beschadigd."