'F*ck-Off Google' staat op meerdere plekken in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Buurtbewoners doen daar hun best om te voorkomen dat Google een plek opent voor jonge techneuten in een voormalige elektriciteitscentrale. Onder begeleiding van het bedrijf zullen ze daar aan start-ups gaan werken. Regelmatig gaan mensen de straat op om te demonstreren tegen de komst van de Amerikaanse techgigant en de hoge huurprijzen. Zoals ook morgen.
Want waar Google komt stijgen de huizenprijzen. Uiteraard is Google daar niet in z'n eentje verantwoordelijk voor, maar de bewoners hebben een reden om ongerust en boos te zijn. De afgelopen jaren zijn in Berlijn, net als in andere Europese steden als Amsterdam, Londen en Parijs, de huurprijzen al flink gestegen. Volgens een onlangs verschenen rapport is de netto kale huur tussen 2010 en 2018 gestegen met 80 procent per vierkante meter, van 6 euro naar bijna 11 euro.
De komst van Google is voor bewoners van Kreuzberg, een wijk die te maken heeft met stijgende huren, de druppel. De buurt voorziet dat het megabedrijf meer grote bedrijven zal aantrekken waardoor lokale ondernemingen en bewoners moeten wijken. En dat terwijl Kreuzberg juist van oorsprong een goedkope wijk is waar jongeren, creatievelingen en immigranten wonen.
"We zijn met veel mensen tegen de komst van Google en willen daadwerkelijk wat doen", zegt Stefan Klein. Hij is de initiatiefnemer van GloReiche, een van de drie buurtverenigingen die gezamenlijk de bewegingen 'No Google-campus' en 'F*ck off Google' in gang hebben gezet. Hij sprak deze week op een discussieavond in een muziekclub in Kreuzberg. "We plakken posters, hangen spandoeken op, voeren discussieavonden en demonstreren. We denken nu ook na over andere manieren om onze strijd verder te voeren."
Met Kreuzberg moet niet gebeuren wat met Silicon Valley is gebeurd.
Daarbij proberen ze te leren van Californië. Klein: "We willen voorkomen dat hier hetzelfde gebeurt als in Silicon Valley. Dat was ooit een creatieve, gemixte wijk zoals Kreuzberg en is nu een van de duurste plekken in Californië." Hoe het daar is gegaan moet het in Kreuzberg in ieder geval niet, vinden bewoners.
Lokale politici denken met de buurtbewoners mee, maar hebben dé oplossing nog niet gevonden. "Kreuzberg is de populairste plek voor startups in Berlijn, daarom zouden we een soort counter-campus kunnen oprichten, naast die van Google. Dat is dan een plek waar lokale techi's samen kunnen komen. Hoe zo'n plek eruit zou kunnen zien is nog onduidelijk", zegt politica Katalin Gennburg die in Berlijn over stadsontwikkeling gaat.
Ondertussen duurt de strijd tussen Kreuzberg en Google al negen maanden. In september 2017 zou Google de campus in Kreuzberg openen, met daarbij zo'n 8 tot 10 medewerkers. Maar de opening is uitgesteld tot de herfst van dit jaar. De woordvoerder van Google zegt met de buurtbewoners in gesprek te zijn, maar niet iedereen wil dat. Voor die laatste groep is het duidelijk: Google is slecht en als het bedrijf zijn intrede doet in de wijk is het hek van de dam.
De campus in Berlijn moet de zevende campus van Google worden. Onder andere in Londen en Tel Aviv heeft het bedrijf al campussen waar jonge techneuten en creatievelingen hun startupidee kunnen uitwerken onder leiding van Google. Google laat weten geen plannen te hebben voor een specifieke campus in Nederland. Wel zijn ze nauw betrokken bij TQ, een onderkomen voor technologische startups in Amsterdam.