Een lichtbalk met ledlampen
NOS NieuwsAangepast

Slechte ledlamp leidt tot storingen wifi, radio en tv

Sommige ledlampen kunnen draadloze verbindingen in huis verstoren. Dat blijkt uit een waarschuwing van het Agentschap Telecom waar De Telegraaf over schrijft. De energiezuinige led-verlichting kan leiden tot problemen met digitale radio, televisies, telefoons of wifi.

De toezichthouder begint een onderzoek onder vijftig leveranciers. Als blijkt dat bepaalde types ledlampen tot grote verstoringen leiden, kan het agentschap in het uiterste geval de volledige collectie van de markt halen.

De verbindingsproblemen zijn te voorkomen door alleen ledlampen en fittingen te kopen met een keurmerk. Die producten voldoen aan de wettelijke normen. "Als je verlichting in een winkel in Nederland hebt gekocht, mag je ervan uitgaan dat er niets mis mee is", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

'Koop niet goedkoop in buitenland'

Het agentschap adviseert om geen goedkope lampen en bijbehorende zaken te kopen via buitenlandse websites. "Kijk niet alleen naar de led. Let op de hele installatie, van fitting tot bedradingen." De verlichting laten aanleggen door professionele installateurs kan ook helpen, zegt de toezichthouder.

Het agentschap gaat in gesprek met verkopers van de ledlampen. Als zij weigeren hun producten te verbeteren, dan kan de waakhond ingrijpen. "We weten dat er nog steeds verlichting op de markt is die niet goed is", zegt het agentschap in zijn eigen tijdschrift.

De afgelopen jaren worden in Nederland steeds meer ledlampen verkocht. In augustus meldde voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal nog dat ledlampen 75 procent minder stroom verbruiken dan halogeenlampen en 85 procent minder dan gloeilampen. Toch hangen die laatste twee types nog steeds in de meeste huishoudens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl