NOS Nieuws

Halogeenlamp per 1 september verboden, maar hij blijft voorlopig toch te koop

Na de gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Vanaf die datum moeten lampen in de Europese Unie zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Winkels mogen nog wel hun voorraden verkopen.

Lampen moeten straks minimaal energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen vrijwel altijd label C of D hebben. Het is een nieuwe stap in een reeks maatregelen om lampen zuiniger te maken. Al bijna tien jaar geleden, in 2009, werd voor het eerst aangekondigd dat niet-zuinige lampen als de gloeilamp moesten verdwijnen. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden, sinds 2012 alle gloeilampen.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal wijst erop dat er de afgelopen jaren voldoende alternatieven op de markt zijn gekomen. De veel zuinigere ledlamp is er inmiddels in bijna alle formaten. Volgens Milieu Centraal loont het om oude lampen direct te vervangen, zelfs al kosten ledlampen meer.

"De aanschafprijs van een ledlamp verdien je in zo'n vijf jaar terug en daarna ga je besparen. Want een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus wel 15 jaar zijn", zegt woordvoerder Kirsten Palland. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je volgens Palland gemiddeld bijna 50 euro per jaar.

In de overgrote meerderheid van Nederlandse huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen, zegt ze. Alle huishoudens in Nederland tezamen hadden volgens onderzoek uit 2016 nog 100 miljoen halogeenlampen en 65 miljoen gloeilampen hangen. Per woning gaat het gemiddeld om 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen.

Toen ze gingen verdwijnen hebben we alles ingekocht, echt op grote schaal, trailers vol.

Remko Gremmen, lampenhandelaar

Omdat winkels hun voorraden gewoon mogen blijven verkopen, zullen er naar verwachting voorlopig nog genoeg halogeenlampen verkrijgbaar zijn. Ook de gloeilamp is nog altijd te koop. Sommige winkels en ook consumenten hebben jaren geleden een voorraad gloeilampen aangelegd.

Dat geldt in ieder geval voor lampenwinkel Aurora Kontakt in Amsterdam. "Toen ze gingen verdwijnen hebben we alles ingekocht, echt op grote schaal, trailers vol. Nog steeds hebben we bakken vol, we kunnen alles leveren", zegt Remko Gremmen van Aurora.

Ook probeert de winkel nu zoveel mogelijk halogeenlampen in te kopen. Hoewel de situatie nu wel anders is dan toen de gloeilamp verdween, zegt Gremmen. "Toen waren er niet zulke goede alternatieven. Niet dezelfde kleur en de dimbaarheid was moeilijk. De mensen vonden het niet mooi. Ze wilden niet in een of andere slagersvitrine zitten, maar gewoon gezellig licht."

Kostenplaatje

Inmiddels is de ledlamp veel beter geworden. "Je ziet nu wel dat de ledlamp verbetert qua kleur en dimbaarheid, en dus dat er meer mensen voor led gaan. Maar er zit wel een kostenplaatje aan. Er zijn ook mensen die dat niet willen of die vastgeroest zitten in wat ze kennen. Die willen het gewoon niet."

Of ook de halogeenlamp nog jarenlang verkocht gaat worden, net als de gloeilamp, is moeilijk in te schatten. Remko Gremmen denkt van wel. Feit is dat de gloeilamp niet alleen nog verkrijgbaar is bij de gespecialiseerde lampenwinkel, maar ook bij supermarkten, bouwmarkten en onlinewinkels.

Detailhandel Nederland zegt desgevraagd niet te kunnen zeggen hoeveel gloeilampen er nog verkocht worden. Woordvoerder Laetitia Gruwel: "De verkoop van deze lampen is een aflopende zaak. Het betreft het opmaken van de voorraad en daarom heeft het geen zin om hier cijfers van bij te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl