In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Verloedering dreigt voor Brabantse vakantieparken

Een op de drie vakantieparken in Brabant is verouderd, verloederd en niet langer geschikt om voor vakantievierders. Dat blijkt uit onderzoek van ZKA Leisure Consultants in opdracht van de provincie.

Parken die het niet goed doen, zitten veelal op slechte locaties. Er is volgens de onderzoekers geen kans dat ze in de toekomst weer toeristen gaan trekken. In plaats daarvan dreigen de parken broeinesten te worden voor criminele activiteiten, schrijft Omroep Brabant.

Overal problemen

Volgens onderzoeker Annelies de Witte is Brabant zeker niet de enige provincie die worstelt met vervallen vakantieparken zonder toekomstperspectief. Eerder deed het bureau onderzoek naar parken in Drenthe, Zeeland, Noord-Holland en Limburg. "In alle provincies zie je problemen, maar die verschillen onderling wel". Zo worstelt Drenthe met permanente bewoners op de parken en heeft Zeeland parken die niet bezocht worden, omdat ze te ver van de kust liggen.

Leuke vakantie gehad

Maar de situatie in Brabant leidt wel tot extra hoofdbrekens, beaamt Arthur van Disseldorp van de brancheorganisatie voor recreatieondernemers Recron. "Ook afgelopen zomer hebben weer duizenden mensen een leuke vakantie gehad in een van onze parken in Brabant. Maar er is onmiskenbaar een probleem. Ruwweg gezegd geldt: een derde van de parken doet het goed, een derde doet het slecht en een derde kan naar boven of naar onder."

Van Disseldorp vindt dat vooral lokale overheden meer hadden kunnen doen om wat hij "imagoschade" noemt, te voorkomen. "Gemeentes wisten het vaak wel, maar ze ondernamen geen actie." Hij bepleit duidelijke keuzes: "misschien moet je wel zeggen: we kiezen voor vitale recreatieparken aan de ene kant en voor de huisvesting van arbeidsmigranten op andere bestemmingen. Als je het maar goed organiseert."

Seniorenwoningen

Onderzoekster De Witte wil dat de overheid komt met een advies over de parken. "Locaties die geen perspectief meer hebben op toerisme kunnen bijvoorbeeld omgebouwd worden tot woningen voor arbeidsmigranten of seniorenwoningen", zegt ze.

Volgens gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant moet er ook serieus worden nagedacht over het slopen van niet-vitale huisjesparken. "Zo kun je ruimte maken voor kwaliteit en de kwetsbaarheid van ondernemers verkleinen."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is op dit moment bezig met een landelijke actie-agenda vakantieparken. Eind dit jaar gaat er een brief naar de Kamer.

Advertentie via Ster.nl