A2 Racer en Zelda vereeuwigd in gamescanon Beeld en Geluid

tijd van publicatie

Zo snel mogelijk van Maastricht naar Amsterdam racen, terwijl de politie op je hielen zit en je kriskras door verkeer moet slingeren. Enthousiaste gamers weten gelijk waar het over gaat: het Nederlandse computerspel A2 racer. De game is een van de ruim vijftig spellen in de nieuwe gamescanon van het Instituut voor Beeld en Geluid.

In de canon zitten Nederlandse games die de afgelopen veertig jaar zijn uitgekomen. Het oudste spel dat erin is opgenomen is Nijmeegs Avontuur, uit 1980. In dat zwart-wit-spelletje moet de speler een schat zoeken in Nijmegen. Het nieuwste spel is Horizon Zero Dawn uit 2017.

Andere spellen in de canon zijn Vectron, Zelda, Big Brother: The Game en Killzone. De hele canon staat hier.

Miljardenbusiness

De game-industrie kent een relatief korte geschiedenis, maar ontwikkelt zich pijlsnel. De markt is in enkele decennia tot een miljardenbusiness gegroeid. Nederland heeft een bescheiden rol in het produceren van games, maar driekwart van de Nederlandse bevolking speelt computerspelletjes en dagelijks kijken miljoenen Nederlanders naar andere gamers op internet.

Beeld en Geluid wil met de canon een selectie van veel gespeelde games behouden voor de toekomst. In alle geselecteerde computerspellen hebben Nederlanders een rol gehad. Sommige games zijn prijswinnend of commerciƫle successen, bij andere stonden Nederlanders aan de wieg van een nieuwe ontwikkeling in de industrie.

STER Reclame