Fortnite-streamers zetten Twitch compleet op z'n kop
Mike Megens
redacteur Buitenland
Mike Megens
redacteur Buitenland
De droom van menig gamefanaat: een bezoekje aan GamesCom, de grootste gamebeurs van de wereld. Meer dan 355.000 gameliefhebbers brengen deze week een bezoekje aan de beurs in Keulen, onder meer om de nieuwste Battlefield 5 of de laatste Virtual Reality-speeltjes uit te proberen. Maar veel gamers zullen dit jaar vooral staan te popelen om alles te weten te komen over de Emotes, Victory Royales en de laatste heavy sniper. Allemaal termen uit het spel Fortnite. Want juist dat spel is opvallend dit jaar.
De game heeft de streamingwebsite Twitch compleet op z'n kop gezet. Een goed moment om in de wereld van Fortnite, Twitch en livestreams te duiken.
Gamers die zichzelf livestreamen terwijl ze een spel spelen, zijn zeker niet nieuw. Het bestaat al jaren, maar nog nooit was het zo populair als nu. Twitch is op dit moment het grootste online platform waarop spelers zichzelf livestreamen terwijl ze een videogame spelen.
Victory Royale
Dat komt vooral door de battle-royale game Fortnite. Het idee? Je wordt met 99 andere spelers gedropt op een eiland waar je door te vechten als laatste moet overblijven, een zogenoemde Victory Royale. En dat is niet zo makkelijk. Daarom kijken miljoenen mensen mee hoe de pro's winnen op Twitch.
Fortnite stoot dit jaar de populaire game League of Legends van de troon. En hard ook, want waar Fortnite vorig jaar nog op de tiende plek van meest gestreamde games stond, staat het nu eenzaam aan de top.
Kijkers kunnen live meekijken, reageren en in discussie gaan met elkaar en de streamer. Volgens René Glas, universitair docent Games en Nieuwe Media, is dat het succes van livestreamen. Volgens hem zit er een wetenschap achter het succes van streamingplatforms. "Mensen vinden die interactie geweldig. Je wordt gewoon live voorzien van commentaar", zegt hij.
En er is nog een reden waarom het streamen van games zo populair is. "Iedereen heeft het gevoel een beetje invloed te hebben op wat er gebeurt. Soms is dat ook zo, bijvoorbeeld als de gamer precies doet wat de kijkers willen", zegt Glas.
Een van die streamers is de 20-jarige Roy Beszelsen. Hij speelt Fortnite op Twitch en plaatst fragmenten op YouTube. "Ik vond het spel zo leuk dat ik ging streamen. Ik wist direct dat ik groot kon worden." En dat werd hij: in minder dan een jaar groeide zijn kanaal Royalistiq van 100.000 naar meer dan een half miljoen abonnees. "Ik voel nu wel de druk om dagelijks te spelen. Als je eenmaal groot bent, moet je dat ook zien te blijven. Het is echt mijn werk geworden", zegt hij.
Dat het spel Fortnite het livestreamen een flinke boost heeft gegeven, verbaast hem helemaal niet. "Fortnite is een spel dat jong en oud aanspreekt." Volgens Roy kun je het spel snel leren, maar is het moeilijk om er heel goed in te worden. Dat het spel gratis is, speelt ook mee. "Het is gewoon een kwestie van downloaden. Zo simpel is het bij mij ook begonnen", zegt hij. Daarnaast spelen bekende mensen als Boef, Drake en Lewis Hamilton het ook. "Daardoor wordt het steeds populairder."
Streamers kunnen goed geld verdienen als ze genoeg kijkers hebben. Mensen kunnen zich betaald abonneren op een kanaal of donaties doen. Zo harkt de bekendste streamer Ninja bijna een half miljoen dollar per maand binnen. Dat zorgt er volgens Glas voor dat de streamers op Twitch origineel blijven. "Ze proberen zo creatief, interessant en grappig mogelijk te zijn." Streamers hoeven dus lang niet altijd de beste gamers te zijn, zolang het maar leuk is om naar ze te kijken.
Hij stelt vast dat de livestreamers echt wat hebben veranderd in de gamewereld. Spelontwikkelaars houden er nu zelfs rekening mee dat de speler in het beeldscherm te zien moet zijn.
Eerder dit jaar maakten we een verhaal over het gigantische bedrag aan prijzengeld dat Fortnite onder de beste spelers verdeelt. Ook bij andere games kan veel geld worden verdiend, vaak zelfs meer dan bij échte sportevenementen: