NOS NieuwsAangepast

Game-ontwikkelaar looft 100 miljoen dollar prijzengeld uit voor Fortnite

Game-ontwikkelaar Epic Games heeft 100 miljoen dollar, omgerekend bijna 85 miljoen euro, aan prijzengeld in het vooruitzicht gesteld voor de beste spelers in het spel Fortnite: Battle Royale. Het bedrag wordt komend jaar verdeeld over verschillende e-sporttoernooien.

Fortnite is gratis beschikbaar voor computers en spelcomputers en is een van de populairste computerspellen ter wereld. Eind februari brak de game een record met zo'n 3,4 miljoen spelers op een dag.

De prijzenpot is dus gigantisch. We vergeleken het met andere games en échte sportevenementen:

100 miljoen prijzengeld voor Fortnite, zo veel krijg je bij andere games

Het concept van het spel is eenvoudig: honderd spelers worden gedropt op een virtueel eiland, waarop ze wapens en andere gadgets kunnen verzamelen. Vervolgens strijden de deelnemers tegen elkaar totdat er eentje overblijft.

Niet eerder stelde een ontwikkelaar zo veel prijzengeld beschikbaar in één game-seizoen, zei economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. Voor het eveneens populaire computerspel Dota 2 is in totaal zo'n 119 miljoen euro uitgeloofd bij toernooien, maar dat bedrag werd uitgekeerd over een periode van zeven jaar.

Met het prijzengeld wil Epic Games van Fortnite een echte e-sport maken. "We zijn voor een competitieve benadering van de game. We willen dat mensen ervan genieten om het spel te spelen of te bekijken", stelt het bedrijf in een verklaring.

Eenvoudig terugverdienen

De makers weten natuurlijk dat ze dit bedrag eenvoudig zullen terugverdienen, aldus Wouters. Het spel is gratis te downloaden, maar de ontwikkelaar verdient geld aan spelers die objecten, dansjes en andere dingen kopen terwijl ze spelen. Daarmee zou Epic Games maandelijks meer dan 100 miljoen dollar binnenhalen.

"Het nieuws over het prijzengeld genereert extra publiciteit", legde Wouters uit. "Daardoor zullen meer mensen het spel bekijken en het vervolgens ook zelf gaan spelen." Streams waarop mensen Fortnite live kunnen volgen, worden nu al tienduizenden keren bekeken.

Of er komend game-seizoen een groot Fortnite-toernooi komt of meerdere kleine competities, is niet duidelijk. Epic Games maakt binnenkort bekend hoe de competities eruit komen te zien en op welke platforms gespeeld zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl