De Apache-helikopter na de botsing met de hoogspanningslijn ANP

Geen strafrechtelijke vervolging na ongeluk met Apache-helikopter

tijd van publicatie

De piloten die vorig jaar met een Apache-helikopter tegen een hoogspanningslijn vlogen, worden niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie concludeert na onderzoek dat hun geen strafrechtelijke verwijten gemaakt kunnen worden.

Het ongeluk met de helikopter gebeurde vorig jaar november in de buurt van Culemborg. Tijdens een oefening van de luchtmacht vloog het toestel tegen een bliksemdraad van een hoogspanningsmast. Hierdoor viel de stroom in de omgeving uit en zaten zo'n 24.000 huishoudens tijdelijk zonder stroom.

Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat de helikopter die avond goed heeft gefunctioneerd. De vliegers en de overige leden van de bemanning hebben bovendien gehandeld "zoals onder de gegeven omstandigheden mocht worden verwacht", stelt het OM.

Denkbeeldige vijand

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het ongeluk al eerder. Volgens de raad was de piloot te gefocust op de denkbeeldige vijand. Hierdoor zag hij de draad over het hoofd toen hij moest uitwijken. Volgens de Onderzoeksraad waren de hoogspanningslijnen slecht te zien, doordat de oefening 's avonds plaatsvond.

STER Reclame