Burgemeester Breda deelt beelden rellende NAC-supporters: 'Woorden schieten tekort'

tijd van publicatie Aangepast

Burgemeester Depla van Breda heeft op Twitter beelden gedeeld van rellende NAC-supporters na afloop van de wedstrijd tegen Willem II uit Tilburg. Op de beelden is te zien hoe de relschoppers de politie aanvallen. Depla schrijft dat hij "daar heel triest van wordt".

"Ik schaam me kapot voor dit soort mensen die het voetbal kapotmaken en politiemensen in gevaar brengen", zegt een boze burgemeester Depla in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem zijn de supporters van NAC bewust op zoek gegaan naar de supporters van Willem II. "Daar hebben ze geprobeerd een confrontatie uit te lokken. De ME is daar tussen gesprongen en heeft behoorlijk lastige momenten gehad."

In de video van de relschoppers wordt gesuggereerd dat agenten traangas hebben ingezet tegen de voetbalfans, maar de politie ontkent dat. De rook op de beelden zou komen van een brandblusser die door NAC-fans werd leeggespoten.

De Mobiele Eenheid en de bereden politie werden ingezet toen fans van beide Brabantse clubs na afloop van de wedstrijd, die eindigde in 2-2, met elkaar op de vuist wilden gaan. Er zijn tot nu toe vijf verdachten van openlijk geweld opgepakt, drie uit Breda, een uit Roosendaal en een uit Oosterhout.

'Niet goed te praten'

Volgens de burgemeester en de politie volgen er meer arrestaties, op basis van camerabeelden. De relschoppers wordt dringend geadviseerd zichzelf aan te geven. In een later stadium worden de beelden mogelijk online gezet om verdachten te kunnen opsporen.

Bij de rellen raakten twee agenten lichtgewond, toen de hooligans met broekriemen en kettingen naar paarden en agenten sloegen. Drie agenten hebben aangifte gedaan.

Dat het om een beladen streekderby ging is volgens de burgemeester geen enkele rechtvaardiging voor het gedrag. "Elke discussie over 'het is NAC-Willem II' en 'NAC staat er slecht voor' werp ik verre van me. Dit gedrag is nooit goed te praten en moet de kop worden ingedrukt. Dit soort gastjes maken voetbal en het plezier in het voetbal kapot."

Verzieken

Toch wil Depla geen supporters bij bepaalde wedstrijden gaan weren. "Daarmee geef je de mensen die de boel verzieken gelijk. We moeten dit soort asociale gasten aanpakken en voor langere tijd uit het stadion halen, zodat mensen als u en ik gewoon naar het stadion kunnen komen en daar kunnen genieten van een wedstrijd."

Volgens de burgemeester werkt NAC samen met de KNVB aan mogelijke stadionverboden. "Politie en justitie doen het strafrechtelijk traject. En ik ga me vandaag laten informeren over de mogelijkheid van omgevingsverboden, zodat deze gasten als NAC voetbalt niet in de buurt van het stadion kunnen komen. Als het maar enigszins kan, doe ik het. Want deze mensen maken het voetbal echt kapot."

STER Reclame