Räikkönen wint spektakelstuk voor Verstappen, Hamilton nog geen kampioen

Samenvatting zinderende GP van Verenigde Staten

In een zinderende grandprix van de Verenigde Staten is het Lewis Hamilton niet gelukt wereldkampioen te worden. De Britse Mercedes-coureur werd derde vlak achter winnaar Kimi Räikkönen en Max Verstappen, die was opgerukt van plaats achttien.

Hamilton had acht punten meer nodig dan Sebastian Vettel voor zijn vijfde wereldtitel, maar het werden er drie. De Duitser reed zijn Ferrari naar de vierde plaats. Volgende week bij de GP van Mexico krijgt de Brit een nieuwe kans.

Räikkönen moest 113 races wachten

Voor Räikkönen, teamgenoot van Vettel bij Ferrari, was het een eeuwigheid geleden dat hij zijn laatste overwinning boekte. Dat was in Australië in 2013, liefst 113 races geleden.

6. Daniel Ricciardo (Red Bull) 146

Verstappen werd in zijn Red Bull de eerste coureur sinds Juan Pablo Montoya bij de GP van Duitsland in 2005 die van de achttiende plaats naar een toptwee-finish rijdt.

Droomscenario Ferrari

Räikkönen ging Hamilton in de race na de eerste bocht voorbij. Ferrari zag het droomscenario daarmee uitkomen, maar het gejuich verstomde al snel. Vettel botste in de eerste ronde met Daniel Ricciardo, spinde en viel terug naar de vijftiende plek.

Verstappen, als achttiende gestart na een afgebroken ophanging in de kwalificatie en een versnellingsbakwissel, bleef bij de start uit de problemen en stoomde met zijn Red Bull al in de eerste ronde op naar de negende positie. Nadat zijn teamgenoot Ricciardo in ronde 9 was stilgevallen, lag de Limburger al vierde, voor Vettel, die zich ook gestaag had opgewerkt.

Hamilton wisselde - wetende dat het gat met Vettel voldoende was - al vroeg naar de softband. Räikkönen zakte na zijn stop terug naar de tweede plek. Verstappen won daar een positie ten koste van Valtteri Bottas.

"We zijn op het juiste moment naar binnen gegaan. We hadden de goede strategie", zei Verstappen daarover.

Toch nog een stop voor Hamilton

De grote vraag was of Hamilton de race zonder tweede stop kon uitrijden. Nee, bleek na 38 ronden. De Brit viel daarmee terug naar de vierde plek, maar reed nog altijd voor Vettel.

Hamilton kon nu op verse banden pushen, kreeg plek drie van Bottas cadeau, maar kwam daarna Verstappen tegen. Die wist zijn positie met verve te verdedigen.