Maxi Romero (rechts) Pro shots

Een invalbeurt van negen minuten in de eredivisie. Meer hebben we nog niet gezien van Maximiliano Romero. De 19-jarige spits kostte PSV eind vorig jaar ruim tien miljoen euro, maar moet oppassen straks niet te worden weggezet als miskoop.

Noem het pech. Bij een van zijn eerste trainingen voor PSV raakte de Argentijn direct geblesseerd. Telkens als de spits daarna dacht weer wedstrijdfit te geraken, viel hij terug. Pas in juli maakte hij zijn debuut: Romero mocht een half uur meedoen in een oefenduel met Neuchâtel Xamax.

Moeilijke overgang

Romero zelf praat (nog) niet met de pers. Pas als hij fit is en wedstrijden kan spelen, zegt de club. Zijn zaakwaarnemer en goede vriend Emiliano Uria wil wel wat kwijt. Volgens hem is Romero na een zware periode op de weg terug. "Het is nu een kwestie van wedstrijdfit worden."

Romero heeft zijn individuele herstelprogramma afgerond en trainde in aanloop naar het thuisduel met FC Emmen (zaterdagavond om 18.30 uur) weer volledig mee.

Jong PSV

Zijn management mikt op een rentree in de komende weken. PSV heeft met de eredivisie, Champions League en KNVB-beker tenslotte een druk schema. Maar de club wil dat hij eerst minuten maakt voor Jong PSV. Dat deed hij vrijdagavond ook. In de uitwedstrijd tegen MVV begon hij in de basis, maar halverwege het duel werd hij gewisseld.

Romero smacht naar een voetbalveld in een echt stadion. Het afgelopen jaar kende voor hem louter terugslagen en was bepaald niet makkelijk. "En dat voor zo'n jonge Argentijn in een ander land. Alles is hier anders. De cultuur, de manier van trainen en het voetbal...", vertelt Uria.

Romero, eerder dit jaar door het Italiaanse La Gazzetta dello Sport nog opgenomen in de lijst van de twintig grootste talenten ter wereld, werkte tijdens zijn vakanties in Argentinië aan zijn herstel.

"Romero is een groot talent", spreekt Uria beschermend over zijn cliënt en vriend. "Onthoud wat ik zeg: hij zal hier heel succesvol worden. Hij heeft een contract getekend voor vijf jaar. PSV is geduldig."

'Ajax bood zes miljoen'

In Eindhoven nemen ze hoe dan ook weinig risico. Trainer Mark van Bommel houdt de jonge Argentijn voorlopig buiten de selectie. "Het is mentaal moeilijk voor hem, maar Maxi gaat er goed mee om", zei de trainer onlangs.

Maxi Romero met clubicoon Willy van der Kuijlen bij zijn presentatie ANP

Bovendien zal Van Bommel ook geen reden zien om een fitte Romero snel in te passen. PSV draait met Luuk de Jong in de spits uitstekend. En voor diezelfde positie is de talentvolle Donyell Malen, die vrijwel elke wedstrijd mag invallen, nog een prima alternatief.

Spijt zal de landskampioen nog niet hebben van de miljoenenuitgave. Niet voor niets zaten verscheidene topclubs in Europa achter Romero aan. Volgens Uria had PSV concurrentie van VfB Stuttgart, Borussia Dortmund en ook Ajax, dat zes miljoen bood voor de spits. "Maar Maxi wilde naar PSV. Ronaldo, Romário en Romero. Mooi toch?"

Maxi Romero (rechts) mocht eerder dit seizoen bij PSV - FC Utrecht negen minuten invallen ANP

Bij de nieuwjaarsreceptie begin dit jaar vertelde Romero nog dat hij stond "te popelen om de mensen hier te laten zien wat hij eerder al in Argentinië presteerde". En dat Radamel Falcao zijn voorbeeld is. Of hij enigszins in de buurt kan komen van de carrière van de Colombiaanse vedette moet nog blijken.

"Iedereen heeft grote verwachtingen van Romero", zegt Uria. "Maar onthoud dat hij een jonge speler is. En jonge spelers hebben tijd nodig..."

STER reclame