Ferdi Kadioglu ANP

Ferdi Kadioglu moest de afgelopen week tijdens een mountainbike-tochtje met Jong Oranje in de omgeving van Doetinchem stoppen voor een groep schapen. Wat anders dan de hectiek van Istanbul. Even weg van de druk bij Fenerbahçe, dat onder trainer Phillip Cocu slecht presteert in de Turkse competitie.

Vorige week liet voorzitter Ali Koç weten dat Cocu slachtoffer was geworden van een complot en pesterijen bij Fenerbahçe. Zo zouden Cocu's assistenten een tapijt in de kleedkamer hebben gelegd "om het lijk van de trainer terug te sturen naar Nederland".

De assistenten werden ontslagen en drie spelers werden uit de selectie gezet.

'Ik was geschokt'

"Ik was geschokt toen ik dat las", zegt Kadioglu. "Ik was er niet bij, had het niet verwacht. Van een complot en pesterijen heb ik ook niet echt iets gemerkt. Als je verliest is de sfeer altijd wat minder, maar iedereen gaat goed met elkaar om. Ik denk dat er goede beslissingen zijn genomen en hopelijk kunnen we nu de draad weer oppakken."

De 19-jarige Kadioglu heeft regelmatig contact met Cocu en diens assistenten Erwin Koeman en Chris van der Weerden. Bang dat het trainerstrio voortijdig moet vertrekken, is Kadioglu niet. "Ik denk dat hij niet weggaat. We hebben allemaal vertrouwen in hem."

Ferdi Kadioglu tekent zijn contract bij Fenerbahçe Fenerbahçe

Fenerbahçe staat momenteel vijftiende in de Turkse Süper Lig en heeft zaterdag op bezoek bij Sivasspor een overwinning nodig. "Als zo'n grote club er zo voorstaat, is het normaal dat er druk is", zegt Kadioglu. "Bij Ajax zou hetzelfde gebeuren. En in Turkije leven de fans echt voor het voetbal. Je ziet zelfs dat families ruzie krijgen als de een voor Fenerbahçe is en de ander voor Galatasaray."

Vader kookt en wast

Voordeel voor Kadioglu is dat hij de Turkse kranten nog niet kan lezen, al laten de koppen vaak weinig aan de verbeelding over. "Ik spreek geen Turks, ben de taal momenteel aan het leren. Het verschil met Nederlands is groot, maar mijn lerares zegt dat ik het snel oppak. De makkelijke woordjes weet ik nu wel. Als ik ergens heen moet of ga eten, kom ik er zelf wel uit."

Kadioglu, kind van een Turkse vader en een in Canada geboren Nederlandse moeder, is samen met zijn vader naar Istanbul verhuisd. Moeder en zus bleven achter in Nederland. Zijn vader kookt voor hem, doet de was en houdt het huis schoon. Totdat er een auto voor hem is geregeld, worden ze voor de trainingen opgehaald en thuisgebracht door de club.

Ferdi Kadioglu tijdens een training van Fenerbahçe Fenerbahçe

Dagelijks traint Kadioglu mee met het eerste elftal, maar tot een officieel debuut is het nog niet gekomen. In het Sükrü Saraçoglu-stadion was hij alleen in de voorbereiding actief, onder meer tegen Feyenoord. Zijn wedstrijden speelt hij voorlopig voor het tweede elftal, op het trainingscomplex.

"Als je speelt ben je altijd gelukkiger", zegt Kadioglu. "Maar de trainingen zijn van een hoog niveau en ik merk dat ik sterker word, dat het steeds beter gaat en dat ik steeds dichter bij mijn debuut kom. Ik heb geduld, maar hoop dat het niet te lang duurt. Soms maak ik me wel een beetje zorgen. Voor jonge jongens is het nu moeilijk om ertussen te komen. Als het team beter gaat draaien wordt dat makkelijker."

Ferdi Kadioglu in actie voor Nederland onder 20 Orange Pictures

Afgelopen zomer maakte Kadioglu tijdens een trip naar Zuid-Amerika zijn debuut voor Jong Oranje. Hij deed mee in de oefenduels met Jong Bolivia (1-4) in Santa Cruz en tegen Jong Paraguay (1-1) in Asuncion. Afgelopen week had de nieuwe bondscoach Erwin van de Looi hem bij de groep gehaald voor de laatste EK-kwalificatiewedstrijden voor het inmiddels uitgeschakelde Jong Oranje. Dinsdag tegen Oekraïne (3-0) deed hij de laatste tien minuten als invaller mee.

Een kernspeler

Kadioglu is een van de spelers die mee kunnen in de volgende cyclus voor kwalificatie voor het EK van 2021, waaraan spelers die geboren zijn op of na 1 januari 1998 mogen meedoen.

"In de nieuwe reeks wil ik een bepalende speler worden en de trainer ziet mij ook als een kernspeler", aldus Kadioglu. "Hopelijk gaan we dan beter presteren."

Ferdi Kadioglu (r) als NEC'er in duel met Feyenoorder Tonny Vilhena ANP

Samen met de selectie van Jong Oranje was hij in de Johan Cruijff Arena om de interland Nederland-Duitsland (3-0) te bekijken. "Mooi dat het met Nederland weer beter gaat en mooi dat er een paar jongens van Jong Oranje door zijn naar het grote Oranje. Dat is het doel van iedereen."

Ook Arnaut Danjuma Groeneveld, vorig jaar met Kadioglu de smaakmaker bij NEC in de eerste divisie, maakte via Jong Oranje de stap naar het team van Ronald Koeman. "Fijn dat hij het zo goed doet. Ik ben blij voor hem. We hebben nog veel contact. Toen hij erin kwam tegen Duitsland, heb ik meteen wat filmpjes naar hem doorgestuurd."

'Turkse voetbal steeds beter'

Groeneveld maakte afgelopen zomer de keuze voor Club Brugge, een keuze die tot nu toe beter uitpakt dan de keuze van Kadioglu voor Fenerbahçe. "Als zo'n kans als deze voorbijkomt, moet je die pakken", legt Kadioglu uit.

"Er was meer interesse, maar niet iedereen wilde betalen wat NEC vroeg. Het voetbal in Turkije wordt steeds beter en de Nederlandse trainer gaf me een goed gevoel. Fenerbahçe is een supergrote club en ik ben trots dat ik daar kan spelen."

Nu alleen nog echt gaan spelen. Tot die tijd kan Kadioglu in het voetbalgekke Istanbul nog rustig over straat. "Nu moet ik in de stad zo'n drie tot vijf keer per dag op de foto. Als ik ga scoren, wordt het een gekkenhuis."

STER reclame