Justin Kluivert Pro Shots

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiecyclus afgesloten met een 3-0 thuisoverwinning op Jong Oekraïne.

De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi eindigde zo achter Jong Engeland als tweede in groep 4, maar plaatsing voor de eindronde was al niet meer mogelijk.

In Doetinchem opende Justin Kluivert de score op aangeven van Richairo Zivkovic. Luttele minuten later reageerde Zivkovic alert bij een inzet van Justin Hoogma, die de bal op de paal schoot.

De derde Nederlandse treffer kwam ook op naam van Zivkovic. De Oekraïners kregen gedurende het duel wel een aantal kansen, maar doelman Indy Groothuizen bleek niet te passeren.

Van de Looi: 'Wij moeten jongens selecteren die dat heilige vuur hebben

Nu de - mislukte - EK-kwalificatie erop zit, kan bondscoach Van de Looi zich richten op een nieuwe cyclus met een aantal nieuwe jongens. Hij heeft al een idee hoe dat in zijn werk moet gaan.

"Ik heb een voorzetje gegeven aan de KNVB. Je moet jongens hebben voor wie Jong Oranje echt een uitdaging is. Soms hebben ze wel de goede leeftijd, maar dan hebben ze al aan het grote Oranje geroken of al Champions League gespeeld", vertelt Van de Looi.

Heilige vuur

"Het is geen diskwalificatie richting die spelers, want het is ongelooflijk moeilijk als jij op dinsdag een Champions League-wedstrijd hebt en je moet met Jong Oranje uit in Andorra spelen. Wij moeten daarom jongens selecteren die wel dat heilige vuur hebben en zich willen profileren in Jong Oranje."

De laatste jaren versleet Jong Oranje de nodige bondscoaches. Van de Looi is al de zevende sinds 2009. Is Van de Looi wel van plan aan te blijven als bondscoach? "Ja", zegt hij. "Op belangrijke posities binnen de KNVB moet je mensen hebben die daar voor langere tijd zitten."

STER reclame