NOS Nieuws

HEMA wil met nieuwe eigenaar 'terug naar de Champions League'

"Dames en heren, mijn naam is Marcel Boekhoorn. Ik ben een Nederlandse ondernemer. Ik volg en bewonder de HEMA al jaren. Sterker nog, ik heb jaren geleden een bod op de HEMA gedaan, dat men toen veel te laag vond en waarover ze mij uitlachten. Lion Capital bood veel meer en dat hebben we allemaal geweten ook."

Zo introduceerde de koper van de warenhuisketen zich op de persconferentie waar de deal werd toegelicht.

De ondernemer heeft grote plannen met HEMA:

'De potentie is enorm'

HEMA-directeur Tjeerd Jegen is in zijn nopjes met de nieuwe eigenaar. "De HEMA gaat meedoen in de Champions League van de retail", zei hij. "HEMA is weer 100 procent Nederlands, met een hoofdkantoor in Nederland, en we zijn van plan dat in lengte van jaren zo te houden. Dat is het best voor het bedrijf, voor onze klanten en voor onze 19.000 medewerkers."

Volgens Jegen zijn Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos buitengewoon bevlogen en zeer professioneel. "Ze gaan voor de langetermijninvestering." Hij kondigde aan dat alle winkels worden omgebouwd naar een nieuw concept en toch herkenbaar HEMA blijven.

"Wij als Ramphastos werken nooit naar een exit, wij werken naar een marktpositie, aan het bouwen van een merk", betoogde Boekhoorn. "En wat is voor een Nederlander nou een mooier merk dan de HEMA?"

Loden last

HEMA kampt met een veel te hoge schuldenlast. Boekhoorn, die in 2007 in de race was om de keten te kopen, verwijt de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital dat die het bedrijf heeft volgehangen met schulden van bijna een miljard euro. HEMA heeft daar de voorbije jaren veel last van gehad. "Deze loden last zit groei in de weg en belemmert de groei van het oersterke merk."

Boekhoorn is om die reden per direct begonnen met het afbouwen van de schuld. "Ik zal op korte termijn een aanvang maken om die schuld drastisch terug te brengen. De eerste stap is al gezet met deze overname. Ik heb meer dan 100 miljoen euro aan leningen van de balans gehaald en een acute kapitaalinjectie van 40 miljoen euro gegeven."

Advocaten zijn vanaf vandaag alleen nog als klant welkom bij de HEMA.

Marcel Boekhoorn

Boekhoorn koopt HEMA voor een onbekend bedrag. Lion Capital wilde het warenhuis al langer kwijt, maar slaagde er maar niet in een koper te vinden. Begin dit jaar leek een Belgische partij nog interesse te hebben, maar dat ketste af, naar verluidt omwille van de grote groep franchisers binnen HEMA.

De HEMA-directie leefde in onmin met de franchisers, die 250 winkels en 40 procent van de omzet in Nederland onder hun hoede hebben. Er speelden rechtszaken en contracten werden opgezegd. Een belangrijk onderdeel in de overname was dan ook een herstel van de relatie met de franchisers. "Franchise was altijd heel belangrijk binnen Hema", aldus directeur Jegen. "Dat zal zo blijven, ook in de toekomst." Hema was in 1958 het eerste bedrijf met een franchiseformule.

"Om te knallen heb je een gezond bedrijf en mensen nodig", zei Boekhoorn, doelend op de problematische relatie met franchisers. "We hebben de partijen weer bij elkaar gekregen en geholpen om de problemen eens en voor altijd op te lossen." Alle rechtszaken zijn volgens hem afgeblazen, contractopzeggingen zijn ingetrokken en er zijn nieuwe afspraken gemaakt over online.

"Advocaten zijn vanaf vandaag niet meer welkom bij de HEMA", zei Boekhoorn. Waarop Jegen fluisterde: "Maar wel als klant, toch?" Boekhoorn: "Alleen als klant, hahaha."

Boekhoorn bedankte de banken voor het snelle handelen en hun bijdrage aan het gezond maken van HEMA. "Het zijn geen gemakkelijke tijden. We zullen alle zeilen moeten bijzetten. We zullen alles in het werk stellen om de HEMA te laten gloriëren als nooit te voren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl