HEMA-filiaal
NOS Nieuws

Investeerder Marcel Boekhoorn wil HEMA overnemen

HEMA wordt overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn, heeft de warenhuisketen bekendgemaakt. In een persbericht schrijft HEMA dat Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos een overeenkomst heeft gesloten met de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.

Zakenblad Quote en De Telegraaf melden dat volgens Boekhoorn de onderhandelingen nog lopen en de deal dus nog niet definitief is. "We zijn er nog niet. Ik doe mijn uiterste best het te regelen. Ik ben ook afhankelijk van de tegenpartij", heeft Boekhoorn tegen De Telegraaf gezegd. "Die zit in de Verenigde Staten en Engeland. Ik hoop dat degene in Los Angeles vandaag vroeg wakker wordt."

De nieuwe eigenaar wil weer meer investeren in de Nederlandse en Belgische winkels. Ook daarbuiten is het bedrijf van plan te groeien. HEMA moet een internationaal merk worden.

HEMA stond al lange tijd te koop. Sinds vorig jaar zomer was het warenhuis op zoek naar een nieuwe eigenaar, maar die zoektocht verliep moeizaam.

Na elf jaar komt HEMA weer in Nederlandse handen. In 2007 kochten de Britten het bedrijf van investeringsmaatschappij Maxeda, voor 1,3 miljard euro. Boekhoorn neemt HEMA over inclusief de schulden ter waarde van 750 miljoen euro. Hoeveel geld met de overname is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

De 250 zelfstandige HEMA-franchisers, verenigd in de VAB Hema en goed voor 40 procent van de omzet in Nederland, zijn enthousiast over de overname. "Geweldig nieuws voor alle betrokkenen", zegt voorzitter Paul Loeff. "Wij waren bij dat gehele proces zeer intensief betrokken en alle geschilpunten uit het verleden zijn zeer constructief besproken en opgelost."

Belgische investeerder en rechtszaken

Eerder was er bijna een deal met een Belgische investeringsmaatschappij. Die ging niet door, naar verluidt vanwege het conflict tussen HEMA en honderden franchisenemers. Het bedrijf wilde onder meer dat franchisenemers meer bijdragen aan de kosten van de webwinkel, maar de winkeleigenaren zagen dat niet zitten. De Belgen eisten nieuwe afspraken over de onlineverkoop, maar de afspraken met de franchisenemers bleken voor langere tijd vast te liggen.

Met de franchisenemers is een nieuwe overeenkomst gesloten. Eerder dreigde HEMA de contracten van de lastige franchisenemers te ontbinden, maar daar komt het bedrijf nu op terug. Lopende rechtszaken zijn ingetrokken. "Boekhoorn erkent de cruciale rol van de franchisenemers als een van de pijlers onder het HEMA-merk", aldus Loeff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl