NOS Nieuws

Hema zegt contracten op met boze winkeleigenaren

Winkelconcern Hema wil af van franchisenemers die in het bestuur van de ondernemersvereniging zitten. Het bedrijf heeft de contracten met de bestuursleden van de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB) opgezegd. Dat bevestigen de bestuursleden naar aanleiding van een bericht in het FD. Ze dreigen nu hun winkels te verliezen.

Hema ligt al jarenlang overhoop met de franchisenemers. Het conflict draait onder meer om de webwinkel van het bedrijf. Hema wil dat franchisenemers meer bijdragen aan de kosten, maar de winkeleigenaren zien dat niet zitten.

Die kwestie leidde zelfs tot een rechtszaak, waarbij de franchisers vorige maand grotendeels in het gelijk werden gesteld. Hema heeft daarop een brief gestuurd waarin het bedrijf zegt niet meer te willen praten met de VAB. Lopende contracten zouden worden opgezegd. De bestuursleden hebben samen 24 winkels.

Lange Hema-traditie

De franchisenemers zijn teleurgesteld. "We betreuren dat Hema niet de weg kiest van het overleg zoals dat past in de lange Hema-traditie", zegt een woordvoerder. Hema wil geen toelichting geven op de kwestie.

De opzegging zou ingaan op het moment dat het contract afloopt. De contracten hebben doorgaans een looptijd van 10 jaar.

Winkelconcern Hema, eigendom van een Britse investeringsmaatschappij, staat al bijna een jaar te koop. Een Belgische koper zou eerder zijn afgehaakt, mede vanwege de huidige afspraken met franchisenemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl