NOS Nieuws

Campagne tegen nepnieuws bij verkiezingen volgend jaar

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Europees Parlement komt er waarschijnlijk een campagne tegen nepnieuws. Minister Ollongren zei in de Tweede Kamer dat het kabinet burgers bewuster wil maken van desinformatie en nepnieuws rond de verkiezingen.

Ze wil voor het einde van het jaar met een concreet voorstel komen. De verkiezingen zijn volgend jaar in maart (provincie) en mei (Europa).

De campagne moet vooral niet gaan over de inhoud of politieke opvattingen, zei Ollongren. Burgers krijgen wel uitgelegd waarom ze bepaalde typen berichten wel krijgen, en andere niet. De minister erkent dat daarmee "een dun koord" wordt bewandeld.

Rusland

CDA en D66 hadden gepleit voor zo'n 'bewustwordingscampagne'. "We mogen onze verkiezingen niet laten kapen", zei Kamerlid Verhoeven van D66. Veel nepnieuws en misleidende informatie op internet en sociale media komt uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Rusland.

Coalitiepartner VVD kan instemmen met een dergelijke campagne, maar Kamerlid Middendorp vindt vooral dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de invloed van sociale media op democratische processen, zoals verkiezingen. "Daar hebben we nu eigenlijk geen flauw idee van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl